Wes Andersons 'The French Dispatch' en Thomas Vinterbergs 'Druk' getipt voor Cannes 2020-label

Wes Andersons 'The French Dispatch' en Thomas Vinterbergs 'Druk' getipt voor Cannes 2020-label
28 mei 2020 om 14:36

Wes Andersons The French Dispatch (2020), Thomas Vinterbergs Druk (2020) en Naomi Kawase's True Mothers (2020), zijn enkele prestigieuze films die het label Cannes 2020 zullen krijgen.

De films behoren tot de ongeveer 50 titels die het label zullen ontvangen. De lijst wordt samengesteld door artistiek directeur van het filmfestival Thierry Fremaux en een selectiecomité. Op 3 juni wordt de officiële lijst met films bekendgemaakt.

Het is de vraag waar zo'n label goed voor is, nu het festival dit jaar niet door kan gaan vanwege de coronapandemie. Vorig jaar werd met Bong Joon-Ho's Parasite (2019) duidelijk dat een dergelijk label wel degelijk van belang kan zijn en dat het Cannes-filmfestival een krachtig platform is voor arthousefilms over heel de wereld.

Het filmfestival in het zuiden van Frankrijk is vaak het podium voor de theaterrelease van een film, maar ook de start van het festivalcircuit en het prijzenseizoen. Nu het festival niet door kan gaan, vallen daarmee ook de glitter en glamour en galapremiers met hordes journalisten weg. Toch zal een aanzienlijk deel van de gecureerde selectie van films op prijsuitreikingen en andere filmfestivals opduiken.

De Cannes 2020-lijst zal films bevatten die in eerste instantie waren geselecteerd voor verschillende secties van de officiële selectie. Films die voor het label in aanmerking komen hebben een release tussen juni en volgend jaar mei. Fremaux voegde daaraan toe dat andere films de mogelijk hebben gekregen opnieuw deel te nemen aan het selectieproces voor 2021 in november.

Naast Anderson, Vinterberg en Kawase, hebben ook Francois Ozon met Été 85 (2020) en Apichatpong Weerasethakul met Memoria (2020) het label geaccepteerd.

Redenen waarom deze filmmakers het Cannes-label accepteren in plaats van te wachten op festivals als Sundance, Berlijn of Cannes 2021, varieert van de timing van lokale theaterreleases tot de strategieën van filmdistributeurs en de schema's van filmmakers.

Voor deze films zal het Cannes-label een startpunt zijn voor wereldpremières bij San Sebastian en Toronto. Zo zal The French Dispatch met een sterrencast bestaande uit Benicio del Toro, Tilda Swinton, Frances McDormand en Timothée Chalamet, waarschijnlijk op op het filmfestival van Toronto in wereldpremière gaan.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'The French Dispatch' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Films

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten