Rechter oordeelt: 'Geen auteursrechten geschonden in Burlesque-docu'

Rechter oordeelt: 'Geen auteursrechten geschonden in Burlesque-docu'
29 mei 2020 om 14:05

Streamingdienst Netflix trekt aan het langste eind in een rechtszaak over de auteursrechten van een muzieknummer in de docu Burlesque: Heart of the Glitter Tribe (2017).

Het kindernummer 'Fish Sticks n' Tater Tots' wordt acht seconden lang gebruikt in de docu bij het optreden van één van de burlesquedanseressen. Toen de bedenkers van het lied wind kregen van hun nummer in de docu, beweerden ze dat hun auteursrechten geschonden werden. Netflix en de andere streamingdiensten waarop de film te zien is zouden niet betaald hebben voor de rechten van het nummer.

Burlesque: Heart of the Glitter Tribe (2017)
5.9
In deze documentaire zien we de podiumpersonages van de burleske artiesten in Portland, Oregon die zeer uiteenlopende kunstvormen beoefenen.

De zaak werd voor een rechter gehaald. Nu besluit deze dat de streamingdiensten het nummer gewoon mogen gebruiken op deze manier. De rechter stelt de muziekschrijvers dus in het ongelijk. Meestal zorgen filmproducenten ervoor dat de licenties op orde zijn en dat auteurs betaald worden voor gebruik van een nummer, ook als deze maar acht seconden te horen zijn. Dat de rechter dus met deze uitslag komt is bijzonder. Rechter Ramos beargumenteert zijn beslissing:

Alhoewel het lied een luchtige boodschap voor kinderen overbrengt over een leerling die uitkijkt naar zijn lunch op school, laat de film een volwassen thema zien dat vissticks niet als lunch afbeeldt, maar als onderdeel van een stripoptreden. Laat ik het zo zeggen, het is onwaarschijnlijk dat ouders de film kopen om het stuk van het nummer aan hun kinderen te laten luisteren.

De documentaire Burlesque: Heart of the Glitter Tribe verscheen in 2017 en is nog steeds op Netflix te bekijken.

Bekijk hier de trailer:

  Volg ons op Google Nieuws

Meer over:

Films Algemeen Video on demand NetflixBurlesque: Heart of the Glitter Tribe (2017)

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten