Netflix aangeklaagd om 'seksistische' opmerking in 'The Queen's Gambit'

Netflix aangeklaagd om 'seksistische' opmerking in 'The Queen's Gambit'
17 september 2021 om 10:19

Nona Gaprindashvili, een van de beste schaaksters ter wereld in de jaren 70, klaagt Netflix aan om de miniserie The Queen's Gambit (2020). In de laatste aflevering wordt de schaakster genoemd, maar beweert nu dat de opmerking over haar onjuist is en tevens "seksistisch".

In de laatste aflevering van The Queen's Gambit wordt de Georgische schaakster Gaprindashvili genoemd door de commentator van de schaakwedstrijd:

Het enige ongewone aan haar [Beth Harmon], eigenlijk, is haar geslacht. En zelfs dat is niet uniek in Rusland. Er is Nona Gaprindashvili, maar zij is de vrouwelijke wereldkampioene en heeft nog nooit mannen tegenover zich gehad.

Volgens de aanklacht plaatst deze opmerking Gaprindashvili in een vals licht en is het ook nog eens onjuist dat ze nooit tegen mannen gespeeld zou hebben, zo klinkt het in de aanklacht.

De bewering dat Gaprindashvili 'nooit het hoofd heeft geboden aan mannen' is duidelijk onjuist, en bovendien zeer seksistisch en kleinerend. Netflix heeft brutaal en opzettelijk gelogen over de prestaties van Gaprindashvili met het goedkope en cynische doel 'het drama op te voeren' door te doen voorkomen dat haar fictieve held erin geslaagd was te doen wat geen enkele andere vrouw, inclusief Gaprindashvili, had gedaan.

In 1968, het jaar waarin de laatste aflevering zich afspeelt, had Gaprindashvili al tegen 59 mannelijke tegenstanders gespeeld, waaronder tijdens 10 grandmasters. Bovenop deze onjuiste bewering in de serie is Gaprindashvili ook boos over het feit dat ze wordt omschreven als een "Russische schaakster", terwijl ze uit Georgië komt. Dit punt ligt gevoelig omdat Georgië veel last heeft (gehad) van Russische onderdrukking.

Gaprindashvili eist 5 miljoen dollar aan schade en vraagt de rechter op te leggen dat Netflix de opmerking verwijdert. De streamingdienst is niet bepaald onder de indruk en denkt niet dat een rechter Gaprindashvili in het gelijk zal stellen.

Netflix heeft alleen het grootste respect voor mevrouw Gaprindashvili en haar illustere carrière, maar wij geloven dat deze claim geen grond heeft en zullen de zaak krachtig verdedigen.

Een woordvoerder van Netflix
The Queen's Gambit (2020)
8.6
Kijk op Netflix • De achtjarige wees Beth Harmon is rustig, chagrijnig en ogenschijnlijk onopvallend. Totdat ze haar eerste potje gaat schaken.
Beeld: Still 'The Queen's Gambit' via Netflix / Phil Bray
Tekst: Bron

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Series NetflixThe Queen's Gambit (2020)

Lees ook:

Meer Netflix

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws