NPO gaat series maken met Netflix, Videoland en Amazon

NPO gaat series maken met Netflix, Videoland en Amazon
3 juni 2020 om 12:55

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft groen licht gekregen voor een samenwerking met streamingdiensten. In 2020 en 2021 mogen ze vijf series gaan produceren met bijvoorbeeld Netflix, Videoland en Amazon.

Hoewel de NPO dit plan enthousiast uitrolt hebben de betreffende streamingdiensten nog niet toegezegd. Dat weerhoudt ze er niet van om meteen een aantal voorwaarden te stellen. Zo mogen de diensten pas een half jaar na de tv-uitzendingen de series op hun platform beschikbaar stellen. Tijdens een eerdere poging tot samenwerking met Netflix eiste de NPO dat dit een jaar moest zijn; daar ging de productiegigant toen niet mee akkoord.

Daarnaast verwacht de NPO dat de series minimaal 1 miljoen euro per aflevering gaan kosten. Deze verdubbeling van hun gebruikelijke budget achten ze nodig om aan de productiekwaliteit te voldoen die kijkers tegenwoordig gewend zijn. Dit is uiteindelijk ook de voornaamste reden van de nieuwe regeling; diensten als Netflix kunnen Nederlandse producties significant financieel ondersteunen.

Voorheen was het al gebruikelijk om series door te verkopen aan bijvoorbeeld Videoland en Netflix, zoals Kinderen geen bezwaar (2004–2013), Costa! (2001–2005) en Nijntje (1984–1992). Voor Netflix zijn Nederlandse producties vooral interessant omdat lokale series en films goed zijn voor het aantal abonnees. Nederland probeert al langer een verplicht quota van 6% voor Netflix aan te stellen dat ze ten minste in Nederlandse producties moeten hebben. De streamingdienst hoopt "met onze goede intenties aan te tonen dat quota niet nodig zijn" en gaat zich verdiepen in de voorwaarden die de NPO stelt.

  Volg ons op Google Nieuws

Meer over:

Series Netflix

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten