'Gone with the Wind' met disclaimer terug op HBO

'Gone with the Wind' met disclaimer terug op HBO
25 juni 2020 om 14:36

Gone with the Wind (1939) is, vergezeld van een disclaimer en de nodige context, weer te zien op HBO Max. In de disclaimer staat dat in de film de verschrikkingen van de slavernij worden ontkend. Naast die disclaimer voegt de streamingservice ook twee videos toe die de historische context van de film bespreken.

De klassieker over de burgeroorlog van 1939 werd op 9 juni offline gehaald na kritiek op het racisme in de film. John Ridley, de Oscarwinnende scenarioschrijver van 12 Years a Slave (2013), pleitte ervoor om de film tijdelijk niet te laten zien. In een artikel in de LA Times zei de schrijver dat de film "de geschiedenis romantiseert, het slavernijverleden verzwijgt én kwalijke racistische stereotypen uitdraagt." HBO reageerde daarop:

De racistische weergave uit de film was toen verkeerd en is vandaag de dag nog steeds verkeerd. We vonden het onverantwoord om deze titel online te laten staan zonder een verklaring en een kritische contextualisering.

Die contextualisering is er nu dus. Een van de videos is een paneldiscussie van een uur, over de gecompliceerde erfenis van de film. In de andere informatiebijlage is presentator en filmwetenschapper Jacqueline Stewart aan het woord, die vertelt dat de film al bij de release controversieel was:

Producent David O Selznick was zich ervan bewust dat het zwarte publiek zich zorgen maakte over de behandeling van het onderwerp slavernij en de behandeling van zwarte personages in de film. […] De geschiedenis wordt door een lens van nostalgie bekeken en ontkent de verschrikkingen van de slavernij. En dat terwijl dit verleden ook een grote rol speelt als we kijken naar hedendaagse rassenongelijkheid.

Gone With the Wind gaat over het liefdesverhaal van Scarlett O'Hara (Vivienne Leigh), de dochter van een plantage-eigenaar, en Rhett Butler (Clark Gable). Het was een commercieel succes en won acht Oscars. Afrikaans-Amerikaanse schrijvers en activisten maakten echter onmiddellijk bezwaar tegen de afbeelding van passieve, volgzame slaven, en tegen de sentimentaliteit waarmee het de burgeroorlog in de VS afbeeldde.

Hattie McDaniel, die Mammy, een hulp in huis, speelde, werd de eerste Afro-Amerikaanse die een Oscar won. Ze mocht echter niet bij de andere castleden zitten tijdens het ceremoniële diner in het Ambassador Hotel in Los Angeles, dat rassenscheiding afdwong tot 1959.

Gone with the Wind (1939)
8.1
Scarlett is een mooie vrouw vol levensvreugde, maar dat laatste verandert wanneer Ashley, de man op wie ze al heel lang een oogje heeft, van plan is te gaan trouwen met een ander.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still uit 'Gone with the wind' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Video on demand FilmsGone with the Wind (1939)

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten