Zangeres Duffy roept CEO van Netflix op om '365 dni' offline te halen: 'De film romantiseert verkrachting'

Zangeres Duffy roept CEO van Netflix op om '365 dni' offline te halen: 'De film romantiseert verkrachting'
3 juli 2020 om 14:11

Zangeres Duffy heeft streamingsservice Netflix publiekelijk opgeroepen om de film 365 dni (2020) te verwijderen. In een open brief aan CEO Reed Hastings schrijft ze dat de film de brute realiteit van mensenhandel, ontvoering en verkrachting verheerlijkt.

Duffy's brief is niet de eerste kritiek op de film. In veel landen wordt de film deels gecensureerd, en er zijn online verschillende petities gestart tegen het vertonen van de film. Ook in Nederland werd uiteenlopend op de film gereageerd. Maar de kijkcijfers van de film liegen er niet om, wereldwijd staat de film al weken hoog in de Netflix-statistieken. De zangeres richt zich dan ook op al die miljoenen kijkers:

Omdat '365 dagen' enorm populair is gebleken, richt ik me met deze brief ook rechtstreeks tot de kijkers. Ik moedig de miljoenen mensen die van de film hebben genoten aan om na te denken over de realiteit van ontvoering en mensenhandel, van geweld en seksuele uitbuiting. Denk eens na over de echte ervaring, niet niet over de tegenovergestelde glamoreuze fantasie die in '365 dni' wordt uitgebeeld.

De film gaat over een jonge vrouw die ontvoerd wordt door een crimineel. Hij houdt haar gevangen en geeft haar een jaar om verliefd op hem te worden. De zangeres noemt het vertonen en verspreiden van de film onverantwoordelijk. Bij de petitie op change.org die snel meer dan 3500 keer ondertekent werd, staat dat de film het Stockholm-syndroom romantiseert en mensenhandel normaliseert.

Voor iedereen die nu roept: 'Het is maar een film!': dat is het niet. Het heeft grote invloed op onderwerpen waar we het over moeten hebben, zoals sekshandel en ontvoering. Die onderwerpen krijgen nu een erotische tint.

Dat Duffy zich hierover uitspreekt is niet gek. De zangeres deelde afgelopen februari op Instagram over een persoonlijke traumatische ervaring die de verklaring was van haar plotselinge verdwijning uit de spotlight na haar succesvolle debuutalbum. In de post beschreef ze hoe ze gedrogeerd en ontvoerd is, en hoe ze wekenlang gevangen gehouden en verkracht werd.

Jullie realiseren je niet hoe '365 dni' grote schade toebrengt aan de mensen die dit soort pijn en verschrikkingen echt hebben doorstaan. En dat allemaal voor de aandacht en het geld. Wat ik, en andere mensen met deze traumatische ervaringen, nodig hebben is precies het tegenovergestelde: een verhaal van waarheid en hoop, en een eigen stem in dit verhaal. […] Als we het beter weten, laten we het dan beter doen, Duffy.

De hele brief aan Netflix is te lezen op de website van Deadline.

365 dni (2020)
3.3
Een vurige directrice in een passieloze relatie wordt het slachtoffer van een dominante maffiabaas, die haar gevangenhoudt en één jaar geeft om op hem verliefd te worden.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still '365 dni' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Celebrities Films Video on demand Netflix365 dni (2020)

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten