Acteur Earl Cameron overleden op 102-jarige leeftijd

Acteur Earl Cameron overleden op 102-jarige leeftijd
5 juli 2020 om 13:13

Earl Cameron, een van de eerste Britse zwarte filmsterren, is op 102-jarige leeftijd overleden. De acteur uit Bermuda maakte in de jaren vijftig carriere met zijn rollen in Pool of London (1951) en Sapphire (1959), en speelde later in James Bond: Thunderball (1965), Doctor Who (1963–1989) en Inception (2010).

Earl Cameron was volgens velen een van de belangrijkste zwarte acteurs van het Verenigd Koninkrijk. Het nieuws van zijn overlijden afgelopen vrijdag wordt bevestigd door zijn agent:

Hij is thuis vreedzaam overleden, omringd door zijn vrouw en familie.

Cameron heeft veel invloed gehad op de huidige generatie zwarte acteurs. Dat blijkt uit alle lof die na het nieuws van zijn dood op social media verscheen. Veel acteurs, filmmakers en historici laten hun waardering blijken. Paterson Joseph schrijft:

De pioniersschouders van zijn generatie zijn waar mijn generatie acteurs op staat. Geen schouders waren breder dan die van deze man, met zijn stem van god en het hart van een vriendelijke prins.

Een pioniersrol had de acteur zeker, hoewel hij dat zelf nooit zo zag in zijn actieve jaren. Pas toen hij ouder was en terugblikte besefte hij dat hij wel eens belangrijk geweest kon zijn. Hij weigerde altijd om racistische of stereotyperende rollen te spelen. Dat maakte het als zwarte man niet altijd makkelijk om werk te vinden, want de filmindustrie was destijds erg conservatief. Maar Cameron hield aan zijn idealen vast. Zijn familieleden en nabestaanden laten weten onder de indruk te zijn van alle warme reacties:

Onze familie is overweldigd door alle uitingen van liefde en respect die we hebben ontvangen. […] Als kunstenaar en acteur weigerde hij rollen te spelen die het karakter van mensen met kleur vernederen of stereotyperen. Hij was echt een man die zich aan zijn eigen morele principes hield en daarmee anderen inspireerde.

In 1964 kreeg Cameron een kleine rol in blockbuster Thunderball, speelde mee in de postkoloniale thriller Guns at Batasi (1964) en had veel rollen in TV-series, onder andere de hoofdrol in BBC-drama The Dark Man en een bijrol in Doctor Who in 1966. In 2005 speelde de acteur mee in The Interpreter (2005) en vijf jaar later in Inception.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Profile Earl Cameron via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Algemeen Celebrities

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten