'Welcome to Chechnya': Een documentaire gemaakt met deepfake-technologie

'Welcome to Chechnya': Een documentaire gemaakt met deepfake-technologie
5 juli 2020 om 12:47

Als je een film maakt over een individu waarvan de identiteit niet onthult mag worden voor zijn of haar eigen veiligheid, heb je als filmmaker de keuze tussen een waas over het gezicht of bijvoorbeeld het filmen van enkel de rug. Documentairemaker David France zag dit niet zitten en probeerde de menselijkheid van zijn verhaal te behouden door deepfake-technologie toe te passen in zijn nieuwste film Welcome to Chechnya (2020).

In Rusland is het gevaarlijk om uit te komen voor je seksualiteit als je niet heteroseksueel bent. Het is zelfs zó gevaarlijk, dat de 23 mensen in de docu die op de vlucht slaan, hun gezicht absoluut niet kunnen tonen aan de wereld. Mocht het bekend worden wie zij zijn, hebben ze kans opgejaagd en zelfs mishandeld te worden.

Bekijk hier de trailer van Welcome to Chechnya:

France heeft altijd moeite gehad met verhalen van slachtoffers of individuen waarvan we het gezicht niet kunnen zien. "Ik wist dat ik meer diepte wilde geven aan dit verhaal dat verschrikkelijke gevolgen heeft voor de mensen die het hebben meegemaakt," legt de regisseur uit in een interview.

Door middel van deepfake-technologie is het hem gelukt niet-bestaande gezichten over de beelden heen te plaatsen van de 23 vluchtelingen in Welcome to Chechnya. Op deze manier kunnen zij toch zelf hun verhaal doen. France is het echter niet helemaal eens met de term 'deepfake'.

Deepfake verandert wat mensen zeggen en doen. En dit verandert niks. Het zorgt ervoor dat de personen uit mijn film hun eigen verhaal kunnen doen. En het herstelt hun menselijkheid op een manier die niet mogelijk is met andere oplossingen.

Er klinkt enigszins twijfel bij het publiek over de gevolgen van deze toepassing voor de geloofwaardigheid van toekomstige documentaires. Hoe kunnen we ooit nog zeker weten of het gezicht van iemand wel echt is? France ziet het probleem niet:

Als je beweert dat anderen hier minder ijverig of minder ethisch mee om zullen gaan; ik denk dat dit waar is voor alle documentairemakers. Je zult het proces simpelweg moeten vertrouwen.

Welcome to Chechnya verscheen afgelopen dinsdag op HBO Max. De streamingdienst is helaas niet beschikbaar in Nederland. We hopen binnenkort de documentaire via andere kanalen te kunnen bekijken.

Welcome to Chechnya (2020)
8.0
Een groep activisten riskeren hun leven om te vechten voor LGBTQ+-rechten in Tsjetsjenië.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'Welcome to Chechnya' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Films Algemeen Video on demandWelcome to Chechnya (2020)

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten