Waarom horrorfilms kijken goed voor je is + de beste horrorfilms om te streamen

Waarom horrorfilms kijken goed voor je is + de beste horrorfilms om te streamen
12 juli 2020 om 15:51

Het kijken van horrorfilms kan goed voor je zijn. Onderzoekers merkten namelijk op dat films waarin de apocalyps nabij is ervoor zorgen dat mensen beter omgaan met Covid-19.

Films waarin de wereld op het punt staat om te vergaan vanwege zombies, aliens of dodelijke ziektes zijn dus niet alleen goed voor een middagje op de bank. Als de film je meeneemt in een doemscenario zorgt dat ervoor dat je minder overdonderd wordt als een dergelijke ramp ineens dichterbij lijkt te komen. Zo zegt psycholoog Coltan Scrivner:

Als het een goede film is, trekt die je de film in en kijk je vanuit het perspectief van de personages, dus onbewust repeteer je die scenario's. We denken dat mensen plaatsvervangend dingen leren. Het is bijna, met uitzondering van het toiletpapier, alsof mensen wel wisten wat ze moesten kopen.

Het onderzoek werd gehouden onder 310 vrijwilligers en aan hen werd gevraagd welke films ze keken en hoe ze met de pandemie omgingen. Fans van horrorfilms voelden zich in het algemeen minder gestresst. Degenen die "prepper movies" keken, films waarin de maatschappij ineenstort, waren het beste voorbereid, zowel mentaal als fysiek.

Een film als Contagion (2011) zorgt ervoor de bepaalde aspecten van een pandemie ineens een stuk minder vreemd aanvoelen. Als je ziet hoe een quarantaine uitpakt, wordt het makkelijker om dat in je dagelijkse leven te accepteren.

Scrivner haalde ook It Comes at Night (2017) aan, die ons leert dat "paranoia over een dreiging soms meer slechts kan veroorzaken dan datgene wat die paranoia veroorzaakt". Hij denkt dan dat films een veilige manier zijn om de chaos te ervaren die ontstaat wanneer de maatschappij instort.

De beste horrorfilms om te streamen

Wij hebben even een aantal films verzameld die je op streamingdiensten kan kijken. En nu kan je nog zeggen dat het helemaal geen tijdverspilling is, het is zelfs goed voor je.

Shaun of the Dead (2004)
7.9
Shaun staat elke dag op, gaat naar de winkel en haalt een snack, dan gaat hij terug naar huis en op naar zijn werk.

Met Edgar Wrights Shaun of the Dead bereid je je op een humoristische manier voor op een zombie-apocalyps. Shaun is een man van vaste gewoontes, tot er op een dag ineens zombies verschijnen en hij moet proberen de wereld te redden. Te zien op Amazon Prime.

Jaws (1975)
8.0
Het strand van het vakantie-eiland Amity wordt geterroriseerd door een enorme mensenetende witte haai. De burgermeester wil echter niets aan de grote klok hangen omdat hij bang is dat de toeristen weg zullen blijven.

Ga je liever voor een klassieker? Kijk dan Jaws. In deze blockbuster wordt een dorp geterroriseerd door een haai. Het gaat niet om al het bloed dat er vloeit, dat valt namelijk best mee, maar om de impact die de verschijning van de haai heeft op de gemeenschap. Als je dus wil weten wat je moet doen als er paniek uitbreekt vanwege een gevaarlijk zeemonster, zit je goed. Te zien op Amazon Prime (en terug in de bioscopen).

A Quiet Place (2018)
7.5
In 'A Quiet Place' probeert een familie in stilte te overleven terwijl ze bedreigd worden door mysterieuze wezens die afkomen op geluid.

In A Quiet Place probeert een familie te overleven nadat enge wezens op aarde opgedoken zijn die alles aanvallen wat geluid maakt. Wellicht niet de film om een grote bak krakende popcorn bij op te eten, maar hij zet je door het originele gegeven aan om na te denken over wat jij zou doen in die situatie. Te zien op Netflix. En dit jaar komt het vervolg A Quiet Place Part II (2021) op 3 september uit.

Midsommar (2019)
7.1
Een groepje vrienden bezoekt tijdens hun vakantie een geïsoleerd Zweeds dorpje waar de inwoners tijdens het Midsommar-festival de langste dag van het jaar vieren, waarbij het niet donker wordt.

Misschien houd je het allemaal liever wat realistischer en dichter bij huis. Ga dan voor Ari Asters Midsommar. Soms is er niets enger dan een horrorfilm in het volle zonlicht, terwijl je tussen een groep doorgeslagen Midsommar-festivalvierders zit. Mocht je eigen festivalbezoek dan weer eens uit de hand lopen, dan weet je wat je moet doen. Te zien op Netflix.

The Cabin in the Woods (2012)
7.0
Curt gaat met een stel vrienden vakantie vieren in een afgelegen boshut. Communicatie met de buitenwereld blijkt daar zo goed als onmogelijk.

Kan je niet kiezen uit de verschillende rampen? Kijk dan The Cabin in the Woods, een heerlijke meta-film met teveel verschillende monsters om op te noemen. Drew Goddard laat allerlei clichés passeren, maar dan net even anders. Na het kijken van deze film ben je overal op voorbereid… behalve misschien op de echte apocalyps. Te zien op Netflix en Videoland.

Ben je er nog niet helemaal uit? Niet getreurd, duik dan in ons overzicht van alle horrorfilms en filter als je wil per streamingdienst.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'Shaun of the Dead' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Films

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten