'The Handmaid's Tale'-schrijver reageert op abortusbesluit: 'Ik dacht dat ik fictie had geschreven'

'The Handmaid's Tale'-schrijver reageert op abortusbesluit: 'Ik dacht dat ik fictie had geschreven'

Net als vele andere delen van de wereld, reageert ook Hollywood geschrokken op het feit dat de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten vanaf nu zelf kunnen bepalen of abortus in hun staat wel of niet wordt toegestaan. Ook Margaret Atwood, de schrijver van The Handmaid's Tale (2017– ) reageert. Zij ziet parallellen tussen haar fictieverhaal en de werkelijkheid van vandaag.

Atwood schreef haar roman The Handmaid's Tale in 1985. Het verhaal gaat over de staat Gilead waar vrouwen gebruikt worden om kinderen op de wereld te zetten en geen zeggenschap hebben over hun eigen lichaam. Zowel Atwood als haar lezers kunnen niet anders dan de overeenkomsten opmerken tussen het boek en de toestand die zich nu voordoet in de Verenigde Staten.

Hoewel ik uiteindelijk The Handmaid's Tale voltooide, ben ik meermaals gestopt met schrijven omdat ik het te ver gezocht vond, naïef van me. Theocratische dictaturen zijn niet alleen van het verre verleden, ook vandaag de dag is er nog een aantal van deze dictaturen op de planeet. Wat weerhoudt de Verenigde Staten ervan om een van deze te worden?

Margaret Atwood, schrijver The Handmaid's Tale

Onlangs werd bekend dat rechter Samuel Alito van het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1973 al overwoog om het grondwettelijke recht dat vrouwen het recht gaf te aborteren, te verwerpen. Ook dit is Atwood niet ontgaan en ze reageert:

Als we de rechtvaardiging van rechter Samuel Alito voor deze nieuwe wet goed vinden, waarom schaffen we dan niet meteen het stemrecht voor vrouwen af? Deze verouderde 17e-eeuwse mentaliteit is precies wat de basis vormde voor de fictieve wereld van The Handmaid's Tale.

De beslissing van het Hooggerechtshof trekt ook de aandacht van Atwoods collega-schrijver Stephen King. Net als Atwood zelf en velen meer zag hij de parallel tussen de nieuwe werkelijkheid en The Handmaid's Tale en reageerde met een tweet:

Een van de uitvoerend producenten van de serie The Handmaid's Tale heeft zich ook uitgesproken over de beslissing en de nasleep daarvan.

We zouden graag wat minder relevant zijn, maar helaas is de serie griezelig relevant geweest. Vandaag blijkt dat meer dan ooit. Ik denk dat we allemaal zouden wensen dat dit concept ongeloofwaardig was, we zouden allemaal willen dat deze dag een verzonnen verhaal is.

Warren Littlefield, uitvoerend producent The Handmaid's Tale
The Handmaid's Tale (2017– )
8.4
Kijk op Videoland • In het voormalige Verenigde Staten, de Republiek Gilead, heerst in de nabije toekomst een theocratisch schrikbewind gebaseerd op een fundamentalistische uitleg van het oude Testament waar alle rechten van vrouwen zijn afgeschaft.
Beeld: Still 'The Handmaid's Tale' via TMDb
Tekst: Bron

Deel dit artikel

Meer over:

Celebrities Series Video on demand VideolandThe Handmaid's Tale (2017– )

Meer Videoland

Meer Videoland

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws