Jodorowsky is sceptisch over Villeneuves 'Dune', maar hij gaat hem wel kijken

Jodorowsky is sceptisch over Villeneuves 'Dune', maar hij gaat hem wel kijken
5 augustus 2020 om 16:28

Het is geen eenvoudige klus, de verfilming van Frank Herberts science fiction classic Dune. David Lynch waagde zich eraan, en ook Alejandro Jodorowsky brandde zijn vingers aan het volgens hem 'onverfilmbare' boek. Zal Denis Villeneuve er in slagen? Jodorowsky heeft zijn twijfels.

Villeneuves Dune (2020) gaan aanstaande december in première. Over de film is, op een paar sfeerbeelden na, nog maar weinig bekend. Die geheimzinnigheid maakt dat veel mensen benieuwd zijn naar wat de regisseur van het beroemde boek zal maken. Ook Jodorowsky is benieuwd - maar wel wat sceptisch:

Ik ga de film met plezier kijken, want hij zal anders zijn dan wat ik erbij in mijn hoofd had. Het is sowieso niet hetzelfde als het boek, want het boek is onmogelijk te verfilmen.

Jodorowsky's poging het boek te verfilmen liep jammerlijk in de soep. Van het mislukte maakproces werd vervolgens een documentaire gemaakt, Jodorowsky's Dune (2013), over het 'onverfilmbare verhaal'. Die documentaire, die een hit werd, gaat voornamelijk over het feit dat het Dune-universum niet in film te vatten is. Maar nu komt er tóch een film. In een interview met IndieWire liet de 90-jarige regisseur weten dat best pijnlijk te vinden - maar hij gelooft niet dat iemand anders het wel fatsoenlijk voor elkaar zal krijgen.

Jodorowsky's Dune (2013)
8.1
Vanaf 1974 probeerde regisseur Alejandro Jodorowsky geld en middelen te verzamelen om Frank Herberts 'Dune' te kunnen verfilmen.

In het interview legde Jodorowsky ook uit waarom het zo moeilijk is om Dune goed te verbeelden, en waardoor hij geïnspireerd werd:

Dune is een boek dat lijkt op de boeken van Proust. Het is sciencefiction, maar het is zeer, zeer literair. Het is heel moeilijk om de juiste beelden te vinden, juist omdat films zo optisch zijn. […] Toen ik begon met mijn film zaten we in een ecologische crisis, en dat zitten we vandaag de dag nog steeds. Mensen voelen dat het crisis is, want de aarde verandert, en de president van Amerika doet alsof er niks aan de hand is. Dat past heel erg bij de sfeer van 'Dune'.

Toen Jodorowsky Dune (1984) zag, de versie van David Lynch, was hij opgelucht. Die film slaagde er volgens hem ook niet in om het boek goed te verbeelden. Het bevestigde voor hem dat de film onmogelijk goed gemaakt kon worden. Of Villeneuve er wel in slaagt zullen we in december met onze eigen ogen kunnen zien. Zijn Dune draait vanaf 17 december in de bioscoop

Dune (2020)
Bewerking van Frank Herberts sciencefictionroman. 'Dune' vertelt het mythische heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'Dune' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Films CelebritiesDune (1984)Jodorowsky's Dune (2013)Dune (2020)

Lees ook: Mumbai Film Festival uitgesteld naar 2021

Reacties


Meer film- en serienieuws


Bekijk alle nieuwsberichten