Vlaamse acteur Johan Leysen (73) overleden

Vlaamse acteur Johan Leysen (73) overleden

De Vlaamse acteur Johan Leysen is gisteren op 73-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Met Leysen verliest de Belgische film-en theaterwereld een van zijn grootste namen.

Onverwacht

Het nieuws van Leysens plotse dood volgde zich gisteravond snel op in verschillende Belgische media. Volgens de berichtgeving kwam de hartstilstand onverwacht. Leysen speelde vorig jaar nog in de Nederlandse bioscoopfilm Pink Moon (2022), waarin de dood een centraal thema is. Zijn laatste credit is de nieuwe Netflix-film Noise (2023).

Still 'Noise' via Netflix/Nattida-Jayne Kanyachalao/Caviar
Still 'Noise' via Netflix/Nattida-Jayne Kanyachalao/Caviar

Clooney en Malick

Leysen speelde gedurende zijn leven in talloze Belgische producties, maar maakte ook verschillende uitstapjes naar het buitenland. Zo had hij een bijrol in het misdaaddrama The American (2010) (met George Clooney), was hij te zien in een film van Francois Ozon en verscheen hij in 2019 in A Hidden Life (2019) van Terrence Malick.

Nederlands begin

Leysen volgde een acteursopleiding in Antwerpen en kwam niet veel later bij een Amsterdamse toneelgroep terecht. Begin jaren '80 speelde hij in een van zijn eerste films: het Nederlandse oorlogsdrama Het Meisje met het Rode Haar.

De waarde van acteren

"Je moet telkens weer van nul beginnen", zei Leysen ooit over het acteerberoep. "Elke rol voelt aan als de eerste keer [en] aan ervaring heb je niks."

"Het is heel goed mogelijk dat ik door te spelen de dood bezweer", vertrouwde de acteur de Belgische krant De Morgen toe. "Dat het spelen, dat ultieme leven in het moment, mijn manier is om met het definitieve einde om te gaan."

Still 'Pink Moon' via Filmdepot/Kris Dewitte
Still 'Pink Moon' via Filmdepot/Kris Dewitte
Beeld: Still 'Resurrection' via TMDb
Tekst: Bron

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Celebrities

Meer celebrities

Meer celebrities

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws