Recensie 'A Cure for Wellness'

Psychologisch mysterie in de Zwitserse Alpen

Recensie 'A Cure for Wellness'

Een idyllisch kasteel, gelegen op een heuvel. De duistere geschiedenis die dit macabere decor ademt doet denken aan een Bram Stoker-verfilming, wat binnen gebeurt hint naar Shutter Island, The Shining en Ex Machina. Gore Verbinskis psychologische thriller speelt zich af in dit medische kuuroord, waar de aanwezige patiënten paradoxaal genoeg alles behalve genezen worden…

No one ever leaves

A Cure for Wellness combineert op sterke wijze de maatschappelijke obsessie voor gezondheid met de menselijke neiging te willen ontsnappen aan de werkelijkheid. In de proloog zien we hoe de jonge Wall Street-aspirant Lockhart (Dane DeHaan) de opdracht krijgt zijn werkgever voor een zakendeal terug te halen naar New York. Die ogenschijnlijk eenvoudige opdracht mondt eenmaal ter plaatse uit in een psychologische nachtmerrie. Pembroke (Harry Groener) is geenszins van plan het kuuroord te verlaten, en Lockhart raakt al snel verstrikt in de geheimen die het mysterieuze verblijf herbergt. Zo vertelt de enigmatische mrs. Watkins (Celia Imrie) over een tragische geschiedenis die zich in en nabij het kasteel voltrokken heeft. Daarnaast is er Hannah (Mia Goth), een meisje dat getekend is door haar verleden en het medische traject dat ze doorloopt. Lockharts poging te ontsnappen aan de voelbare dreiging is tevergeefs; na een heftig auto-ongeluk ontwaakt hij in een ziekenbed.

Meester van beeld en geluid

Waar de eerste drie Pirates-films en een financieel geflopte western (The Lone Ranger) het moesten hebben van actie en humor, valt Gore Verbinski hier qua sfeer en mysterie weer terug op zijn horror-cultklassieker The Ring (2002). Net als vijftien jaar terug is het de cinematografie die positief opvalt. In The Ring waren het de donkere groentinten, in A Cure for Wellness wordt de überhaupt al prachtige locatie gevangen in perfect belichte én geschoten shots met oog voor detail. Het bij vlagen ijzingwekkende sound design geeft de scènes die binnen geschoten zijn op haar beurt weer een donker en opgesloten gevoel mee. Audiovisueel weet Verbinski zijn film constant boeiend te houden, en dat is direct ook een voorname reden dat A Cure for Wellness (ondanks de soms trage pacing) nooit saai wordt.

Het verhullen van eenvoud

Die stilistische hoogstandjes kennen echter een keerzijde. Ze verhullen namelijk deels de narratieve zwaktes van de film. Met wat nadenkwerk stuit de oplettende kijker al snel op de nodige clues die het toch wat simplistische scenario voortstuwen. Storend is daarnaast, in het licht van de tweeënhalf uur speeltijd, de incorporatie van plotelementen die nergens nader verklaard worden. Niet alle beloftes worden ingelost, een bevredigende climax blijft uit. En dat is jammer. Door het sterke acteerwerk van de beloftevolle DeHaan (The Amazing Spiderman 2) en de raadselachtige Goth (Nymphomaniac II) blijft A Cure for Wellness namelijk wel van begin tot eind intrigeren. Bovengemiddeld goed is de film over het geheel genomen nergens, maar liefhebbers van verfijnde genrecinema (mystery met horror-elementen) kunnen bij dit sfeerstuk zonder meer hun hart ophalen.

3.5 / 5

A Cure for Wellness is nu te zien op:

Pathé Thuis Disney+ Prime Video

Trailer 'A Cure for Wellness'

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesA Cure for Wellness (2017)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws