Recensie 'The Crucifixion'

Een helse moord

Recensie 'The Crucifixion'
26 juli 2017 om 09:38

Heeft een horrorfilm altijd jumpscares nodig? Xavier Gens (Hitman, The Divide) zou wellicht instemmend knikken. Helaas doen de voorspelbare en vaak ook misplaatste schrikmomenten in The Crucifixion afbreuk aan de sterke sfeerzetting en het intrigerende narratief. Achter een clichématige façade van bangmakerij schuilt een uitgesproken visie op geloof, ongeloof en de grijze gebieden daartussenin.

Zeker in haar eerste akte is The Crucifixion meer een thriller dan een volbloed horrorfilm. Als een jonge journaliste (Sophie Cookson) zich mengt in het onderzoek naar de verdachte dood van een non, blijkt al snel dat claims van bovennatuurlijke betrokkenheid de situatie danig compliceren. De non stierf in de nasleep van een heftig exorcisme-ritueel, waarbij vijf priesters haar onder andere vastbonden op een kruis. Het mag geen verrassing heten dat de priesters in kwestie daarna kansloos stonden ten overstaan van het rechtssysteem. De irrationele uitleg bij hun actie? Verdrijving van een demonische presentie. De rationele uitleg? Moord.

Rationaliteit onder vuur

Scriptschrijvers Chad en Carey Hayes (de Conjuring-films) hebben er goed aan gedaan The Crucifixion een vrij persoonlijke invulling te geven. Nicole gaat het onderzoek naar het omstreden sterfgeval uiterst sceptisch in: zelf is ze niet religieus, en ze gaat nog steeds gebukt onder het feit dat haar gelovige moeder haar voor haar dood met dat gegeven confronteerde. Die karakterschets creëert automatisch echter ook een groot risico. Confronteer een ongelovige met onverklaarbare gebeurtenissen, en hij of zij zal dat ongeloof in veel gevallen steeds meer in twijfel gaan trekken. Een veelgehoord kritiekpunt op de Conjuring-titels is dan ook dat ze vrij doorzichtig spelen met het idee dat alle gerepresenteerde gebeurtenissen non-fictief zijn. Juist de rollen van de belangrijkste personages zijn in dat verband bepalend. Waar de Warrens er heilig in geloven dat zij daadwerkelijk demonen uitdrijven, raakt Nicole er in The Crucifixion langzaam van overtuigd dat er, in de woorden van één van de priesters, daadwerkelijk een hemel en een hel bestaan.

Moeilijke vragen, makkelijke oplossingen

Verholen claims van dien aard maken de plot van deze Brits-Roemeense productie discutabel en voorspelbaar, maar ook intrigerend en prikkelend. Hoe speelt Gens met aloude vragen over het bestaan van goed en kwaad, welke plaats neemt hij zelf in? Het is erg jammer dat de Franse regisseur in het behandelen van die vragen te vaak voor de gemakkelijke oplossing kiest. Klappende deuren, open ramen, harde geluidseffecten; een mix tussen persoonlijk drama en schrikmomenten in een horrorfilm vereist een sterke uitwerking, en die ontbreekt op dit vlak helaas.

Schimmige setting

The Crucifixion ziet zich echter gered door een prettige sfeerzetting. Het grauwe Roemeense plattelandsdorpje dat centraal staat leent zich uitstekend voor een bij vlagen innemend spel met licht en schaduw, een schijnbaar kolfje naar de hand van cinematograaf Daniel Aranyó (Regression). Hopelijk zullen horrorregisseurs in de toekomst steeds meer af gaan stappen van het idee dat jumpscares dan nog nodig zijn.

3.5 / 5
The Crucifixion (2017)
5.1

The Crucifixion (2017)

horror / mystery • Xavier Gens

The Crucifixion is nu te zien op:

Pathé Thuis (€ 2,99+) Videoland

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesThe Crucifixion (2017)

Lees ook:

Meer recensies

Trailer 'The Crucifixion'

Reacties


Meer recensies


Nog meer recensies