Recensie 'On Body and Soul'

Liefde die de realiteit overstijgt

Recensie 'On Body and Soul'
13 december 2017 om 09:56

In de openingsscène van On Body and Soul komen twee herten bij elkaar in een besneeuwd boslandschap. De beelden hebben iets idyllisch, alsof alle schoonheid van de wereld is samengeperst in die eerste paar frames. De twee herten zijn mensen van vlees en bloed, die in hun dromen hun schaamte achter zich kunnen laten.

In eerste instantie doen ze dat nog onbewust: Endre (Géza Morcsányi) is de gezaghebber van een lokaal Hongaars slachthuis, Mária (Alexandra Borbély) een onopvallende medewerkster. Het geestelijk ongezonde werk dat zij verrichten lijkt er mede voor te zorgen dat vooral Mária haar ware emoties stelselmatig onderdrukt. De situatie verandert als er voor de mentale controle van het personeel een bedrijfspsychologe (Réka Tenki) langskomt. In de twee afzonderlijke getuigenissen over de dromen van Endre en Mária ziet zij een zorgvuldig geregisseerde grap. Een man van middelbare leeftijd en een jonge vrouw, dromend over herten bij een beekje? De scepsis van de psychologe brengt Endre ertoe te bevestigen dat er inderdaad opzet in het spel was.

Barrière van schaamte en ongemak

Het is een bevestiging tegen wil en dank. Wat zou er immers kunnen gebeuren als de dromen 'echt' zijn? Als Endre en Mária daadwerkelijk op een speciale manier met elkaar zijn verbonden? Onder de oppervlakte broeit een wederzijds verlangen naar genegenheid, uitgedrukt in veelzeggende momenten van wederzijds oogcontact. Regisseuse Ildikó Enyedi (Az én XX. Századom) neemt de tijd om de emoties van haar hoofdpersonages uit te diepen. Endre en Mária spreken vooral in beeldtaal; prachtige close-ups en parallel gemonteerde slaap- en ontwaaksequenties tonen wat woorden niet kunnen uitdrukken. Het is een verademing om twee ingetogen karakters zo te zien opgaan in een complexe liefdesverhouding. Waar Endres verlegenheid vooral voort lijkt te komen uit het nijpende leeftijdsverschil, zien we bij Mária een meer algemene worsteling met intimiteit en lichamelijk contact. Het constante ongemak laat zich voelen, begrijpen; wie zich vervreemd voelt van de wereld, zal zijn of haar ware identiteit eerder vinden in een andere werkelijkheid. In On Body and Soul lijkt muziek de brug te zijn die die twee werelden verbindt. Op tragische wijze krijgt een eenvoudig popliedje richting het einde een haast transcendente betekenis.

Trage schoonheid

Door het trage tempo duurt het even voordat dit verstillende arthousedrama op gang komt, maar het vervolg overtuigt zonder meer. In een klinische setting van dagelijkse routine en geestdodende arbeid komt de enige warmte van ingetogen liefde, die eerder wordt verondersteld dan verbeeld. De fantasie van de personages doet de rest. On Body and Soul onderzoekt wat het is om mens te zijn, wanneer schaamte en eenzaamheid fysiek contact laten verworden tot een grijs en kwetsbaar gebied. De zware slotakte laat een blijvende indruk achter, óók in dat idyllische boslandschap.

4 / 5
On Body and Soul (2017)
7.6

On Body and Soul (2017)

drama / romantiek • Ildikó Enyedi

On Body and Soul is nu te zien op:

Pathé Thuis (€ 2,99+) CineMember

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesOn Body and Soul (2017)

Lees ook:

Meer recensies

Trailer 'On Body and Soul'

Reacties


Meer recensies


Nog meer recensies