Recensie 'Star Wars: The Last Jedi'

Over tweestrijd

Recensie 'Star Wars: The Last Jedi'

De lopende opstand tegen de heerschappij van de dark side kende haar laatste apotheose op een onbewoond eiland. De beklimming van die steile trappen had wel iets weg van een bevestigend ritueel; na een lange zoektocht ontmoette de nieuwe heldin van het Star Wars-universum een iconische oude meester. Vandaag wordt het geduld van trouwe fans beloond: The Last Jedi gaat verder waar The Force Awakens eindigde.

Vanaf de eerste minuut lopen er duidelijk twee vervlochten verhaallijnen parallel; de eerste begint bij de ontmoeting tussen Rey (Daisy Ridley) en Luke Skywalker (Mark Hamill), de andere toont het strijdtoneel op grotere schaal. Een spectaculair luchtgevecht tussen de commandoschepen van de schimmige First Order en de rebellen (nog steeds onder aanvoering van Poe – Oscar Isaac – Dameron en Carrie Fischers Leia) brengt de actie die we kennen van eerdere delen. En dat dan misschien nog wel groter, beter. Goed tegen kwaad, uitgemeten in prachtig omkaderde shots en iconische personages die elkaar op het moment suprême tegemoet treden.

Het onbespreekbare bespreken

Het is ontzettend lastig deze film te bespreken zonder plotdetails weg te geven. Natuurlijk, het internet barstte al ruim voor de release van de theorieën en speculaties. De échte antwoorden bleven logischerwijs alleen nog uit; een groot gewin van voorganger The Force Awakens, die suggesties opwekte zonder ze te bevestigen. Wat zegt Reys gevoeligheid voor de Force over haar afkomst? Wie is de mysterieuze Snoke, en hoe zit het met het verleden van zijn getroebleerde onderdaan Kylo Ren (Adam Driver)? Ook ik ga de antwoorden geenszins geven, maar wie écht onbevooroordeeld wil blijven raad ik aan het lezen hier te staken.

De echte wending

Tijdens de eerste akte speelt regisseur Rian Johnson (Looper) duidelijk met ambiguïteit, met de mogelijkheden die een dubbele psychologische tweestrijd op narratief vlak biedt. Rey en Kylo Ren begeven zich allebei op het hellende vlak tussen goed en kwaad, de waarheid ligt in het onzekere midden. Des te betreurenswaardiger is het dat een anticlimax halverwege de film alle spanningsopbouw van daarvoor teniet doet. De beslissende handelingen van de belangrijkste personages geven het script richting, maar missen gegronde motieven. Johnson kiest voor de gemakkelijke weg: associatief monteren is een manier om vragen te beantwoorden, slowmotionbeelden kunnen in combinatie met de inmiddels iconisch geworden muziek van John Williams telkens weer voor kippenvel zorgen. Tegelijkertijd worden de échte emoties, de sluimerende gevaren onder de oppervlakte, ondermijnd op hetzelfde moment dat die grote gebaren hun weg richting de oppervlakte vinden.

Vechten voor een vuurgloed

Gelukkig is het tijdens het dikke uur film dat volgt bij vlagen nog steeds genieten geblazen. Visueel is The Last Jedi werkelijk een lust voor het oog, zeker tegen de decors van uitgestrekte ijsvlakten (The Empire Strikes Back, iemand?) en gloeiende vuurmassa's. Daarnaast zijn Benicio del Toro en Laura Dern leuke nieuwkomers binnen de cast, al rest bij beiden de vraag wat nu precies de toegevoegde waarde van hun personages moet zijn.

Nostalgie

Waar The Force Awakens overliep van de overeenkomsten met A New Hope, volgt The Last Jedi op een aantal momenten wel erg opzichtig het soort plotlijn dat de oudste trilogie in 1983 afsloot. Deze sequel zal veel fans vermoedelijk precies geven wat ze verlangen, maar betaalt daarvoor wel een prijs.

3 / 5

Star Wars: The Last Jedi is nu te zien op:

Pathé Thuis Disney+ Ziggo (huurfilm)

Trailer 'Star Wars: The Last Jedi'

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesStar Wars: The Last Jedi (2017)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws