Recensie 'The Third Murder'

Kijken met andere ogen

Recensie 'The Third Murder'

Op voorhand lijkt de een-na-laatste film van Hirokazu Koreeda een vreemde eend in de bijt. De recente Gouden Palm voor Shoplifters (Nederlandse release in december) onderstreept het vermeende pact tussen de Japanse cineast en zijn gelauwerde familiedrama's – zie Still Walking (2008) of Like Father, Like Son (2013). Toch draagt ook moordmysterie The Third Murder overduidelijk de signatuur van de meester.

Koreeda opent met een climax. In de openingsscène zien we hoe Misumi (Kôji Yakusho) met de nacht als getuige een fabriekseigenaar van het leven beroofd. Advocaat Shigemori (Masaharu Fukuyama) hoeft geen enkele moeite te doen om een bekentenis los te weken, maar de grote waarom-vraag is oneindig veel complexer. Misumi benadert zijn motief met een haast psychopatische onverschilligheid – de waarheid van nu is over tien minuten weer gevlogen. Shimegori ziet het met lijdzame ogen aan. Wie niet oppast, verdrinkt in Rashom-onzekerheid (die toespeling ontleen ik aan een ander), waarbij de tot subjectiviteit veroordeelde mens de waarheid uiteindelijk nooit kan kennen.

Akte van twijfel

Blijf je denken in dat kader, dan kan The Third Murder een vermoeiende kijkervaring worden. De soms wat lome pianoscore (liefhebbers herkennen Ludovico Einaudi) en de eentonige interieurscènes vragen om een plot die continu blijft prikkelen. Observaties van personages rond subjectiviteit en het verdraaien van waarheden zijn alleen zo rechtlijnig dat veel 'dramatische' conclusies zich dan al in de eerste akte laten trekken. De eerste akte wordt de tweede, de tweede wordt de derde. De vrachtlading aan tegengestelde getuigenissen trekt het begrip waarheid steeds verder in twijfel: als Misumi zegt dat hij iets 'waarschijnlijk wel' gedaan heeft, betekent dat impliciet dat hij liegt. Denk je.

Terecht veroordeeld?

In die zee van twijfel krijgt ook het Japanse rechtssysteem ervan langs. Vonnissen, zo leren we, worden voltrokken op basis van juridische en economische gunsten. Rechters die nog in waarheid geloven worden zelf gestraft. Koreeda laat zien hoe bureaucratische willekeur gebruikt en misbruikt kan worden, en doet dat met ironische precisie: de rechtbank wordt de laatste plaats op aarde waar we de onderste steen boven kunnen halen.

Vermoorde waarheid

In postmoderne tijden is niets zo verwarrend als een waarheid waar we niet omheen kunnen, en precies daarmee speelt Koreeda. De Japanner deed dit knap genoeg om ondergetekende de plank in eerste instantie te laten misslaan: na de credits wonnen de vele vragen het met gemak van de antwoorden. Dank voor de gewaardeerde collega die tijdens de nabespreking het beslissende zetje in de juiste richting gaf. The Third Murder verdient zijn sporen dan ook als een bedrieglijk gelaagde film. Ze gaat over de kijker die in de hoeken van het frame naar antwoorden speurt, en daardoor dreigt te missen dat de waarheid in het midden ligt. Dat wij kunnen zien wat zelfs de advocaat – en daarmee het recht zelf – niet ziet.

4 / 5

The Third Murder is nu te zien op:

CineMember

Trailer 'The Third Murder'

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesThe Third Murder (2017)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws