Bioscoopketen Pathé vertoont geen films meer met zwarte pieten

Bioscoopketen Pathé vertoont geen films meer met zwarte pieten
23 september 2020 om 12:41

Bioscoopketen Pathé heeft besloten geen enkele film meer op het witte doek te vertonen waarin een zwarte piet voorkomt. "Alleen films met bijvoorbeeld roetveegpieten zijn nog bij Pathé te zien," zo schrijft de keten op Instagram.

Vanaf 7 oktober verschijnt De Grote Sinterklaasfilm (2020) in de bioscopen, waarin alleen maar roetveegpieten te zien zijn, en geen traditionele zwarte pieten waar de afgelopen jaren veel discussie over is ontstaan over het racistische karakter. Deze nieuwe Sinterklaasfilm zal dus wél bij Pathé in de bioscopen draaien.

Wij vinden dat niemand zich gediscrimineerd moet voelen bij de films die wij vertonen. Daarom draaien we geen films meer met zwarte pieten. Alleen films met bijvoorbeeld roetveegpieten zijn nog bij Pathé te zien. Iedereen is bij ons welkom en moet zich ook welkom voelen! ⁠

Gezien de verhitte reacties die vaak gepaard gaan bij de discussies omtrent zwarte piet, vraagt Pathé hun volgers om met respect te reageren. Zo zou er onder de trailer van De Grote Sinterklaasfilm veel haatreacties geplaatst zijn.

Of andere bioscopen volgen is nog niet bekend. Al in 2019 deed Pathé de bioscoopfilm Sint (2010) in de ban wegens de zwarte pieten in de film. Ze verlengden de licentie van de horrorfilm van Dick Maas toen niet omdat ze een "schoorsteenpietbeleid" hanteerden.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'De Grote Sinterklaasfilm' via Filmdepot
Tekst: Bron

Meer over:

Algemeen Films Bioscoop

Lees ook:

Meer

Reacties


Meer film- en serienieuws


Bekijk alle nieuwsberichten