Disney aangeklaagd wegens plagiaat in 'Toy Story 4'

Disney aangeklaagd wegens plagiaat in 'Toy Story 4'
24 september 2020 om 12:29

De makers van Toy Story 4 (2019) moeten zichzelf verantwoorden nadat ze zijn aangeklaagd om vermeend plagiaat in de animatiefilm. K&K Promotions, het bedrijf dat de rechten van Evel Knievel bezit, beweert dat Duke Caboom in Toy Story 4 te veel lijkt op de bestaande stuntman.

In de kinderfilm is Duke Caboom, die wordt ingesproken door Keanu Reeves, een klein plastic actiefiguur gebaseerd op de grote Canadese stuntman Evel Knievel. Het personage maakt constant verwijzingen naar Canada.

Volgens K&K Promotions lijkt het poppetje té veel op het speelgoed van Knievel, inclusief de motor die hierbij kwam. Volgens het bedrijf heeft Disney tijdens interviews bewust de verwijzing naar Evel Knievel vermeden. Zo mocht Tony Hale, die de stem van Forky inspreekt, ook niet het woord 'spork' zeggen tijdens interviews wegens de rechten die aan deze naam verbonden zijn.

Als we de twee zo naast elkaar zien lijkt het duidelijk dat Disney Knievel als inspiratie gebruikte voor het personage van Reeves. Het is nog even afwachten hoe Disney zichzelf verdedigt tijdens de rechtzaak.

Het is niet de eerste keer dat Disney wordt beschuldigd van plagiaat. Artiest Sweet Cicely Daniher klaagde het bedrijf eerder aan voor het stelen van haar ontwerp van een busje met een eenhoorn op de zijkant in Onward (2020). Ook klaagde Gary L. Goldman de studio aan omdat het plot van Zootopia (2016) verdacht veel lijkt op het verhaal dat hij twee keer aan Disney pitchte.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'Toy Story 4' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Algemeen Films

Lees ook:

Meer

Reacties


Meer film- en serienieuws


Bekijk alle nieuwsberichten