Recensie 'The Nest'

Hoe ver gaan mensen om de schijn op te houden?

Recensie 'The Nest'
30 september 2020 om 14:33

In The Nest (2020) zien we hoe Rory O'Hara (Jude Law) als charmante Brit zijn vrouw en kinderen meesleurt naar de andere kant van de oceaan om in Londen groot geld te gaan verdienen als goederenmakelaar.

In eerste instantie heeft zijn vrouw Allison (Carrie Coon) haar bedenkingen. Het is niet de eerste keer dat ze met het gezin op stel en sprong hun biezen pakken om ergens anders opnieuw te beginnen. Rory weet haar echter op slinkse wijze te overtuigen. Al snel blijkt dat Rory een meester is in het om de tuin leiden van mensen. Niet alleen zijn vrouw en zijn kinderen, maar ook zijn collega's moeten eraan geloven. Law weet zijn personage zeer overtuigend neer te zetten. Het doet denken aan zijn optreden in The Talented Mr. Ripley en Alfie. De rollen waarin hij kan schitteren als de charmante, ietwat foute Brit lijken hem op het lijf geschreven, zo ook in The Nest.

Uiterlijk vertoon

The Nest is de tweede speelfilm van regisseur Sean Durkin (Martha Marcy May Marlene). Het verhaal speelt zich af in het conservatieve Engeland van de jaren 80. Na de verhuizing van een Amerikaanse buitenwijk naar een afgelegen Engels landgoed volgt logischerwijs een lichte cultuurshock. Het huis is groot genoeg voor hen vieren om in te verdwalen. De kinderen vinden het er eng en ook Allison heeft moeite zich thuis te voelen. Voor Rory draait alles echter om uiterlijk vertoon; hoe groter hoe beter.

Durkin weet goed gebruik te maken van de ruimte. Het landhuis verwordt tot een grote sombere plek, waar de inwoners langs elkaar heen leven. Versterkt door beelden van Allison die probeert met hun landelijke meubels de gigantische ruimte in te richten en de familie zittend aan de uiteinden van een lange massieve eettafel.

Hoewel alle vier de gezinsleden moeite hebben om zich aan te passen – zo wordt jongste zoon Ben (Charlie Shotwell) gepest en rebelleert dochter Sam (Oona Roche) door foute vrienden te maken – draait het vooral om de relatie tussen Rory en Allison. Zij raken steeds verder van elkaar vervreemd, waardoor het ogenschijnlijk perfecte gezin uit elkaar dreigt te vallen.

Confrontatie

Allison is tijdens werketentjes getuige van de praatjes en leugens van haar echtgenoot, maar confronteert hem daar niet mee. Als de hele façade als een kaartenhuis in elkaar lijkt te storten, is het zijn baas die Rory confronteert met zijn tekortkomingen. Uiteindelijk is het een taxichauffeur aan wie hij opbiecht een leugenaar te zijn die doet alsof hij rijk is, waarna de chauffeur hem met zijn neus op de feiten drukt: Het geven van dure cadeaus aan je vrouw en je kinderen naar dure scholen sturen maakt je nog geen goede echtgenoot en goede vader.

The Nest laat op knappe wijze zien hoe er geen externe oorzaken voor nodig zijn om een familie van binnenuit te laten imploderen. De laatste scène lijkt dit goed te illustreren. Zichtbaar is hoe Rory worstelt met de werkelijkheid en de gevolgen van zijn daden, toch probeert hij, wellicht uit macht der gewoonte, vast te houden aan het beeld door hemzelf in het leven geroepen, tot hem niets rest dan naast zijn gezin aan te schuiven aan de ontbijttafel.

4 / 5

The Nest is nu te zien in 20 bioscopen.

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesThe Nest (2020)

Lees ook:

Meer

Trailer 'The Nest'

Reacties


Meer recensies


Bekijk alle recensies