Uitstel 'Black Widow' heeft mogelijk grote invloed op alle Marvel-films en -series

Uitstel 'Black Widow' heeft mogelijk grote invloed op alle Marvel-films en -series
18 maart 2020 om 09:57

Disney heeft de release van de langverwachte Marvel-film Black Widow (2021) uitegesteld. De film zou op 29 april in de Nederlandse bioscopen verschijnen, maar vanwege het coronavirus gaat dat niet meer door. Een nieuwe datum is nog niet bekendgemaakt.

Terwijl van een aantal andere grote films de release al werd uitgesteld, waaronder Mulan (2020), Fast & Furious 9 (2021), Peter Rabbit 2: The Runaway (2021), A Quiet Place Part II (2020), No Time to Die (2021), is Black Widow niet bepaald een op zichzelf staande film. De film maakt deel uit van het 'Marvel Cinematic Universe' (MCU), een uitgebreide, onderling verbonden verzameling van films die fungeren als puzzelstukjes in een veel groter, overkoepelend verhaal.

Black Widow doet misschien een stap terug in de tijd − de film speelt zich af tussen de gebeurtenissen van Captain America: Civil War (2016) en Avengers: Infinity War (2018) − maar dat betekent niet dat het geen materiaal bevat dat op een of andere manier belangrijk is voor andere Marvel-films.

Black Widow verplaatsen kan weleens een domino-effect op de rest van de MCU-films gaan hebben.

Marvel's huidige releaseschema van films in de bioscoop en series op Disney's streamingplatform Disney+ is als volgt:

En dat is exclusief de aangekondigde films en series die niet op het schema staan: Black Panther 2, Guardians of the Galaxy 3, Captain Marvel 2, Fantastic 4, Blade, Spider-Man 3, She-Hulk, Moon Knight, Ms. Marvel en Hawkeye.

Na Avengers: Endgame (2019) heeft Disney een tweeledige benadering omarmd om Marvel-content uit te brengen. Naast Marvel-films in de bioscoop brengt het ook series uit op streamingplatform Disney+ die rechtstreeks verband houden met de gebeurtenissen van de films.

Marvel heeft verschillende spin-offseries die terloops verwijzen naar gebeurtenissen uit het Marvel Cinematic Universe, maar die nooit direct gekoppeld zijn aan of invloed hebben op de films, waaronder The Falcon and The Winter Soldier, maar dat zal veranderen.

Voor de Marvel-titels die in een bioscoop zouden worden uitgebracht, is het onwaarschijnlijk dat Disney de 'bioscoop-eerst-strategie' niet zal gaan blijven aanhouden. Maar het vinden van een nieuw 'thuis' voor Black Widow kan lastig worden.

De kalender van de filmindustrie wordt elk jaar strategisch bepaald. Bepaalde soorten films worden uitgebracht tijdens bepaalde tijden van het jaar − familiefilms zijn vaak in het voorjaar te zien, de zomer kent veel blockbusters, de herfst is voor grote horrorfilms en prijskandidaten − en vakantieweekenden worden snel gereserveerd door studio's in de hoop om te profiteren van bioscoopbezoekers die nog niet eerder de tijd hebben gehad om de bioscoop te bezoeken.

Traditioneel zijn de studio's ook zeer bewust van het feit dat grote releases niet te dicht op elkaar moeten worden gepland. Het is dus niet waarschijnlijk dat je een Marvel-film en een Fast and Furious-film in hetzelfde weekend of zelfs binnen een of twee weekenden van elkaar in de bioscoop ziet verschijnen. Maar de bizarre omstandigheden waar we nu in zitten kunnen die strategieën veranderen.

Disney en andere studio's moeten nu geschikte data (en plaatsen) vinden om de uitgestelde films uit te kunnen brengen. Het vinden van een nieuwe releasedatum van Black Widow zal waarschijnlijk een topprioriteit zijn voor Disney vanwege de manier waarop het uitstel invloed heeft op vele andere films. Mulan, een film die het naar verwachting erg goed zal gaan doen in China, is waarschijnlijk de volgende prioriteit.

Beeld: Still van 'Black Widow' via TMDb
Tekst: Bron

Deel dit artikel

Meer over:

Disney+ Films BioscoopBlack Widow (2021)

Lees ook:

Meer Disney+

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws