Drugs, dode dieren en een hartaanval: zo ging het eraan toe op de set van 'Apocalypse Now'

Drugs, dode dieren en een hartaanval: zo ging het eraan toe op de set van 'Apocalypse Now'
28 maart 2020 om 10:48

Wie denkt dat het maken van een film altijd soepel verloopt komt bedrogen uit. Van tirannen op de set tot arrogante Hollywoodsterren, veteranen in het vak hebben het allemaal meegemaakt. Maar wie er echt met kop en schouders bovenuit steekt is regisseur Francis Ford Coppola tijdens het maken van The Heart of Darkness-verfilming Apocalypse Now (1979). Wat daar allemaal plaatsvond op de set is onvoorstelbaar.

De bizarre praktijken beginnen al tijdens de openingsscène. We zien de palmbomen zogenaamd branden terwijl het gebied in napalm wordt gehuld. Maar dit zijn geen special-effects, voor deze scène hebben de makers een echt bos verwoest! Met 4.500 liter benzine gingen hectares bossen verloren in enkele seconden. Gelukkig filmden ze in de Filipijnen, in Amerika had dit namelijk niet gekund.

"Dat zouden ze nooit toelaten in de VS, de milieuactivisten zouden je vermoorden." — Francis Ford Coppola

Los van de impact op de natuur – en de water buffalo’s die ze écht hebben geslacht – heeft de film ook grote impact gehad op de acteurs. Laurence Fishburne (Mr. Cleane) loog over zijn leeftijd en was nog maar veertien jaar toen ze begonnen met filmen. Niet echt een omgeving voor een kind zou je denken; maar collega Dennis Hopper – die van productie cocaïne kreeg om zijn scènes te spelen – zou de jonge Laurence tijdens het filmen verslaafd hebben gemaakt aan heroïne.

Hopper was niet de enige rebel op de set. Marlon Brando kwam te laat, dronken, en 40 kilo te zwaar aan. Het ergste vond Coppola nog dat hij Heart of Darkness en het script niet gelezen had. De hele productie moest een week worden stilgelegd zodat Coppola het script aan Brando kon voorlezen.

“Negenhonderd mensen, cast en crew, moesten daar een week op wachten!” — Schrijver Robert Sellers

Speaking of the devil, Coppola viel tijdens het filmen 45 kilo af, dreigde meermalen met zelfmoord en moest een hypotheek over zijn huis afsluiten om voor extra financiering te zorgen. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was kreeg hoofdrolspeler Martin Sheen een hartaanval tijdens het filmen, maar dat mocht natuurlijk niemand weten van Coppola anders zouden studio’s de productie stilleggen. In plaats daarvan zeiden ze dat Sheen last had van de hitte en daarom moest uitrusten.

Al met al duurde het zestien maanden om Apocalypse Now te filmen (van maart 1976 tot mei 1977). En dat terwijl er maar zes weken voor gepland stonden! Maar dan heb je ook wat: de film won Oscars, BAFTA’s en Golden Globes en wordt gezien als een echte klassieker die elke filmliefhebber gezien moét hebben. Coppola’s enorme toewijding is niet voor niets geweest.

Benieuwd naar beelden van de set? De Groningse fotograaf Chas Gerretsen werd gevraagd om foto’s te maken tijdens het filmen van Apocalypse Now. Filmtheater KINO maakte een documentaire over zijn tijd in de jungle: Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now (2019). Dit Nederlandse kijkje in het werk van Coppola is nu te zien op Vitamine Cineville.

Apocalypse Now (1979)
8.4
Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Kapitein Willard door het Amerikaanse opperbevel in Vietnam richting Cambodja gestuurd om kolonel Kurtz te liquideren.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still uit 'Apocalypse Now' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Films AlgemeenApocalypse Now (1979)

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten