Interview The Incredible Dr. Pol: 'Ik doe wat ik wil, wat je ziet is echt'

Interview The Incredible Dr. Pol: 'Ik doe wat ik wil, wat je ziet is echt'
4 april 2020 om 12:14

Maandag 6 april start een nieuwe reeks afleveringen van The Incredible Dr. Pol (2011– ) op National Geographic. Deze razend succesvolle serie over een inmiddels 77-jarige Nederlandse dierenarts op het platteland van Michigan in de VS, is inmiddels bezig aan zijn negende seizoen. Een mooie reden voor een gesprek met the man himself, op veilige afstand via de telefoon.

In deze tijden is de afleiding van 'onze' nuchtere dierenarts zeer welkom. We willen het onderwerp 'corona' dan ook graag niet bespreken vandaag. Hier is dr. Pol het snel mee eens: "Nee, laten we dat maar niet doen".

We hebben al 170 afleveringen gemaakt, ik kan ze echt niet meer herinneren hoor!

Per week wordt er 100 uur aan beeldmateriaal in en om de praktijk van dierenarts Jan Pol verzameld. Hiervan belandt uiteindelijk ongeveer 40 minuten in een aflevering. Vooraf bekijken doet alleen de zoon van dr. Pol, Charles, die ook een van de producers van de serie is. Voor dr. Pol zijn de afleveringen dus net zo'n verrassing als voor ons als kijker. Als het uitgezonden wordt, bijna een jaar na de gebeurtenissen, zit dr. Pol vaak gissend voor de televisie; waarom hebben ze het ene fragment wel gebruikt en het andere niet? Voor hem blijft het vaak een raadsel wat wordt gezien als 'mooie televisie'. Een favoriete aflevering heeft hij niet: "We hebben al 170 afleveringen gemaakt, ik kan ze echt niet meer herinneren hoor!"

Opvallend aan de dierenarts is het ogenschijnlijke plezier waarmee hij elke dag zijn werk doet. Hoe hij dit doet? "Ik vind het fantastisch mooi om dieren te helpen". Zieke dieren helpen is als recherchewerk; hij moet bij elk dier opnieuw uitvogelen wat er gaande is. "Gisteren hadden we een jonge hond en die begon een heleboel rare dingen te vreten (…) toen hebben we hem opengesneden en ik weet niet wat voor rotzooi uit zijn ingewanden gehaald. Operaties zoals die, om de hond te redden en weer gezond aan de eigenaar terug te geven, vind ik fantastisch".

© National Geographic

Al heel wat jaren dachten dr. Pol en zijn vrouw Diane aan met pensioen gaan, maar toen kwam 10 jaar geleden zoon Charles naar zijn vader toe en opperde het idee om een realityshow te maken. Dr. Pols reactie: "toe maar hoor, niemand wil daar naar kijken". Dit bleek echter zeker niet het geval te zijn. Wat is het geheim van de serie? Dat wat je ziet, is echt en dr. Pols patiënten staan altijd op nummer één. Er zijn producenten geweest die wilden dat hij zich op een bepaalde manier zou gedragen, maar "omdat ik een stijfkoppige, Noordelijke Nederlander ben, zei ik: 'absoluut niet, ik doe dat niet. (…) Mijn patiënten komen eerst, wat jij wil doen, kan mij geen zak schelen. Ik doe wat ik wil en jij moet niet in de weg staan.' En zo gaat het nu."

Onze kinderen moeten niet massaal dierenarts willen worden, anders komen er volgens dr. Pol te veel dierenartsen. Een reden om het wél te doen: het is een ontzettend dankbare baan; dieren helpen en mensen blij maken.

Bij de meeste eigenaren van dr. Pols patiënten zijn de huisdieren een deel van hun huishouden. Dit herkent hij: ze hebben vier honden in huis, bij elkaar ruim 300 kilo. "Als we thuiskomen, is iedereen blij, iedereen moet geaaid worden. Het is leven in huis en we kunnen niet zonder." Zijn vrouw en hij hebben in hun meer dan 50-jarige huwelijk ongeveer 14 Deense doggen gehad. Altijd twee; als er eentje overlijdt, hebben ze altijd de andere nog.

© National Geographic

Zelf voor dokter spelen doet hij niet, ondanks het feit dat medicijnen voor dieren veel op die voor mensen lijken. Af en toe een aspirientje, voor erger gaan we naar de dokter. Wat 'mensendokters' kunnen leren van dierenartsen? Lichamelijk onderzoek. "Je hebt vijf zintuigen, ook smaak hoort erbij. Dat heb ik wel gebruikt, zoals een koe die uierontsteking krijgt, daarvan wordt de melk zout. (…) Dan doe je een druppeltje in je hand, de tong d'r in en als het zout is, weet je wat er is." Dieren praten niet, dus lichamelijk onderzoek doen kunnen dierenartsen een stuk beter volgens dr. Pol.

De pest is, de mensen kennen ons overal, dus je moet gewoon oppassen wat je doet. Heel fatsoenlijk zijn, altijd…

In 1970 is hij geëmigreerd, na voor het eerst in 1961 in Michigan te zijn geweest. Heimwee heeft hij nooit gekend, hij voelt zich thuis waar hij ook is. Toch mist hij Nederland af en toe wel. Ze komen geregeld terug, zo zijn ze een aantal jaren geleden twee jaar achter elkaar in Nederland geweest voor een theatertour. Hij vond het mooi om alles weer te zien. Daarbij geeft hij echter meteeen aan dat er nog zo veel te zien is in de wereld. Het echtpaar zou graag weer op vakantie gaan, de laatste vakantie is inmiddels vier jaar geleden. De show maakt dit echter lastig. "De pest is, de mensen kennen ons overal, dus je moet gewoon oppassen wat je doet. Heel fatsoenlijk zijn, altijd…"

Het belangrijkste motto van deze geliefde dierenarts: niet moeilijk maken als het makkelijk kan. In de omgeving van de praktijk zijn de meeste mensen niet rijk. Hij vindt het dan ook belangrijk dat mensen toch naar de dierenarts komen, ook al hebben ze weinig te besteden. Hij vertelt ze precies wat er gaande is, wat hij gevonden heeft, wat de beste optie is, maar ook wat (mindere dure) alternatieven zijn. "Als mensen geen Cadillac kunnen kopen, gaan ze een Ford kopen. Maar ze komen er wel en dat is het belangrijkste". Betaalbare, maar goede zorg leveren is dus steeds een uitdaging.

Wij van FilmVandaag.nl hopen dat we zijn avonturen nog lang mogen meebeleven! Vanaf maandag 6 april kijk je naar de nieuwe afleveringen van seizoen 9 op werkdagen om 17.00 op National Geographic en daarnaast zijn eerdere seizoenen te zien op Disney+.

The Incredible Dr. Pol (2011– )
8.6
Documentaireserie over dr. Jan Pol en zijn Amerikaanse dierenkliniek Pol Veterinary Services, in Weidman, Michigan, met familie en personeel.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: National Geographic

Meer over:

Celebrities SeriesThe Incredible Dr. Pol (2011– )

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten