Moeten filmmakers akkoord gaan met online festivalpremières?

Moeten filmmakers akkoord gaan met online festivalpremières?
10 april 2020 om 12:50

Sinds de uitbraak van het coronavirus worden steeds meer filmfestivals aangezet tot nadenken over het online in première laten gaan van de nieuwste films. Regisseur Alex Winter zegt hier niet achter te staan en hij trok dan ook zijn documentaire Zappa, voor onbepaalde tijd terug.

"We moesten ons wel terugtrekken omdat we midden in de verkoop van de film zaten, het lekken van de film was dus geen optie", zegt Winter tegen Variety. "Onze grootste zorg was de verkoop. De film online in première laten gaan zou net zoiets zijn als het aangaan van een streaming-distributiedeal".

Het is de eerste keer dat de regisseur van The Panama Papers (2018) en de Bill & Ted Face The Music-acteur een film maakte zonder dat daar een distributeur aan verbonden is. Winter zag de filmvertoning op de gebruikelijke festivals dan ook als een manier om buzz te creëren en kopers te trekken.

"Omdat het wel vijf jaar duurde om deze film te maken, met veel archiefmateriaal, moest ik onafhankelijke financiering krijgen", zegt Winter. De regisseur vervolgt dat hij inmiddels ook andere voordelen van filmfestivals heeft ontdekt. "Het is een goede manier om je film te testen voor een groter publiek. Het helpt me inzicht te krijgen in wat wel werkt en wat niet. We hebben vaak kleine aanpassingen en veranderingen aangebracht, nadat we op een paar filmfestivals een film in première hadden laten gaan".

Het traditionele model van het vertonen van films op festivals heeft een bepaalde structuur van filmrechten en financiering in het leven geroepen. Maar wat er gebeurt met de waarde van films als zij in plaats van op een festival online te zien zijn, is onduidelijk.

"Als kunstenaar geef je steeds meer macht uit handen als je steeds meer mensen de film laat zien, zonder enige vorm van financiële compensatie. Mijn zorg is dat veel kunstenaars op deze manier het recht verliezen om hun werk te beschermen", aldus Winter.

Verschillende organisatoren van filmfestivals, onder meer Cannes en Venetië, lieten eerder al weten dat zij het festival niet online zullen laten plaatsvinden. Festivaldirecteur Thierry Fremaux zei onlangs tegen Variety: "Het festival van Cannes draait om ziel, geschiedenis en efficiëntie. Het is een manier van doen die online niet zou werken".

Het is duidelijk dat niemand echt fan is van het op een virtuele manier laten plaatsvinden van filmpremières. Toch is nog geen realistisch alternatief voorhanden. Films op de plank laten verstoffen totdat de coronapandemie voorbij is, lijkt ook geen wenselijke optie, zeker omdat dat best nog weleens een tijd kan duren.

  Volg ons op Google Nieuws

Meer over:

Films

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten