Recensie 'Coming 2 America'

Van prins naar koning

Recensie 'Coming 2 America'

Eddie Murphy is, nu hij weer echt terug is als acteur, bezig met het reanimeren van al zijn hits van weleer. Beverly Hills Cop: Axel Foley staat op de planning en nu is er, na 33 jaar, een vervolg op de hit Coming to America (1988). Zitten we daar op te wachten? Nee, niet echt. Maar de film lijkt geslaagd voor de generatie die het destijds in 1988 zag als wel voor een nieuwe generatie.

Bastaardzoon

Akeem (Eddie Murphy) is nu koning van Zamunda en getrouwd met Lisa (Shari Headly). Ze hebben samen drie dochters. Als Akeem te horen krijgt dat hij een buitenechtelijke zoon in Amerika heeft, gaat hij samen met zijn bediende Semmie (Arsenio Hall) terug naar de wijk Queens in New York waar Coming to America destijds begon. Lavelle (Jermaine Fowler) blijkt de zoon te zijn die ze zoeken. In een flashback zien we hoe de jongen verwekt is. Als Lavelle van de schrik bekomen is, komt hij samen met zijn moeder Mary (Leslie Jones) en oom Reem (Tracey Morgan) naar Zamunda. Dat zorgt voor de nodige schrik en verwarring bij de overige familieleden. Meeka (Kiki Lane), de oudste dochter van Akeem, is volgens de traditie geen troonopvolger en ziet met lede ogen aan dat Lavelle wel eens de nieuwe koning kan worden.

Voor wie de film uit 1988 heeft gezien, en ik raad je aan deze eerst te bekijken voordat je begint, is het een feest der herkenning. Bijna alle acteurs uit de film zie je nu 33 jaar ouder. Ook de zo bekende typetjes die allen door Murphy en Hall werden gespeeld, zie je ook nu weer terug. Dat is tevens de kracht als de zwakte van de film. We hebben het allemaal eens gezien en beter. Het is een herhaling van zetten. De film leunt erg op de nostalgie uit de eerdere film. Wat toen leuk en vooral verrassend was, voelt nu toch een beetje geforceerd aan.

Weinig origineel maar toch grappig

Regisseur Craig Brewer en de scenarioschrijvers hebben er ook een weinig origineel verhaal van gemaakt. Daar waar Murphy in de eerdere film zelf zijn vrouw wilde zoeken in plaats van uitgehuwelijkt te worden en zo ontdekt dat er meer is dan rijkdom en pracht en praal, zo ontdekt Lavelle ook dat hij zelf zijn vrouw wil kiezen in plaats van dat hij uitgehuwelijkt wordt aan de dochter van generaal Izzi (een leuke rol van Wesley Snipes). De grap van de film van 1988 zat hem erin dat de steenrijke prins Akeem naar het arme Queens in Amerika gaat. Nu is de kansarme en niet al te rijke Lavelle die vanuit Queens de rijkdom in Zamunda ondervindt. Dat levert een paar aardige scènes op. Met gastoptredens van een paar bekende muzikanten uit de jaren 80.

Murphy, die destijds zelf de karakters en typetjes bedacht, mag dan aanzienlijk ouder zijn; zijn charme, zijn humor en zijn aanstekelijke lach kunnen helaas niet verhullen dat de film niet meer is dan een poging om het origineel nog eens dunnetjes over te doen. Er valt best wel wat te lachen en voor de nieuwe generatie is dit wellicht een leuke komedie.

2 / 5

Coming 2 America is nu te zien op:

Prime Video

Trailer 'Coming 2 America'

Beeld: Still 'Coming 2 America' via TMDb

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Films Video on demand Amazon Prime Video RecensiesComing 2 America (2021)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws