Recensie 'Hating Peter Tatchell'

Kruistocht naar gelijkheid kent veel tegenslagen

Recensie 'Hating Peter Tatchell'
2 juni 2021 om 12:10

Deze documentaire laat een indrukwekkend beeld zien van Peter Tatchell, een mensenrechtenactivist met een carrière van meer dan vijftig jaar op het gebied van LHBTQI+-rechten. Hij wordt geïnterviewd door Ian McKellen (Gandalf uit The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)) en de documentaire geeft een chronologisch overzicht van Peters jeugdjaren tot zijn huidige activiteiten. Zijn ideeën en aanpak hebben veel stof doen opwaaien tot een punt waarop hij de meest gehate man van Groot-Brittannië werd. Hating Peter Tatchell (2021) is geproduceerd door Elton John en David Furnish.

Peter werd in 1952 geboren in Australië. Naar eigen zeggen was zijn moeder gehersenspoeld door de kerk met een obsessie met zonde. Australië was niet bepaald tolerant: op homoseksualiteit stond een fikse gevangenisstraf en verplichte psychiatrische behandeling. Op elfjarige leeftijd zag Peter een reportage over de moord op vier meisjes. Hij was diep geraakt en hij besloot de ideeën, waarden en methoden van de zwarte burgerbeweging over te nemen in zijn kruistocht naar acceptatie van homoseksualiteit. Hij zegt hierover: "Ik deed wat ik dacht wat goed was. Mensen mobiliseren en media aandacht genereren waardoor de publieke opinie kan veranderen."

Vrijheid, blijheid

In 1971 verhuist Peter naar London waar het destijds illegaal was voor homo's en lesbiennes om in het openbaar te zoenen. Hij sloot zich aan bij de Gay Liberation Movement die gebruik maakte van alternatieve rolmodellen om homofobische ideeën en de rechtspraak te veranderen en het recht op persoonlijke vrijheid te promoten. Tijdens de opkomst van hiv/aids sloot Peter zich aan bij Outrage!, een mensenrechtenbeweging die in actie kwam tegen de escalatie van arrestaties. Het politieapparaat zette namelijk de zogenaamde 'lokhomo' in: agenten deden zich voor als homoseksueel en 'homo' werd in de treurige hoogtijdagen van hiv/aids synoniem met 'sekscrimineel'.

Kritiek en activisme

Commentaar op Peters acties werden grimmiger door zijn 'outing campagne' waar met name leden van de katholieke kerk publiekelijk werden beschuldigd van hypocrisie: meegaan met homofobische waarden en wetgeving terwijl volgens Peter een aantal bisschoppen zelf homoseksueel waren. Hoewel veel mensen het eens waren met Peters doel, de acceptatie van de LHBTQI+-gemeenschap, werd de manier waarop hij dit deed gezien als een egotrip waarbij niet het aangaan van een dialoog maar juist beschuldigingen de kern vormden. Zijn werk werd bestempeld als contraproductief.

Peter werd gezien als een 'homofascist' en 'homoseksuele terrorist'. Dit veranderde toen hij in Zimbabwe president Robert Mugabe wilde arresteren op grond van discriminerende wetgeving. Peter wordt mishandeld en de beelden van hem al bloedend op de grond, transformeerde zijn imago van paria naar publiekslieveling. Door alle mishandelingen heeft Peter neurologische beschadigingen opgelopen en als McKellen hem vraagt wat de basis is van zijn activisme, vertelt Peter het emotionele verhaal over zijn stiefvader die hem zwaar mishandelde. Deze mishandelingen veroorzaakten een primaire drang voor het opkomen van zwakkeren in de samenleving en onrecht in het algemeen.

Deze recensent heeft in Afrika gewerkt op het gebied van hiv/aids en mensenrechten, met name LHBTQI+-rechten. Inderdaad, een kwestie van lange adem en Peter heeft meer dan eens aangetoond dat ondanks alle tegenslagen het meer dan de moeite waard is te vechten voor een wereld van acceptatie in plaats van discriminatie en stigmatisering. Hij zal in 2022 in Qatar waar de FIFA voetbalcompetitie wordt gehouden, zijn strijd voor LHBTQI+-rechten verder voortzetten. Deze recensent wenst Peter alle geluk!

3.5 / 5

Hating Peter Tatchell is nu te zien op:

Netflix
Beeld: Still 'Hating Peter Tatchell' via TMDb

Deel dit artikel

Meer over:

Films Video on demand Netflix Recensies Netflix-tips VOD-tipsHating Peter Tatchell (2021)

Lees ook:

Meer recensies

Reacties


Meer recensies


Nog meer recensies