Recensie '100UP'

Liefde voor het leven

Recensie '100UP'
8 juni 2021 om 17:53

In de inspirerende documentaire 100UP (2020) maken we kennis met een zevental 100-plussers wereldwijd. Centraal staat de energie om het leven te leiden zoals je dat wil. Van Noorwegen tot New York, van Lima tot Nederland: de kracht om door te gaan en niet op te geven waarbij positief denken, dagelijkse beweging, een gezond dieet, relativerende humor en interesse in de wereld om je heen belangrijke voorbodes zijn voor een lang en gelukkig leven.

De Nederlandse regisseur Heddy Honigmann heeft een interessant gezelschap voor haar lens verzamelt. Viola (1912) uit Los Angeles vormde samen met haar zeven zussen een orkest geleid door haar vader. Na een oorverdovende drumscène maken we kennis met Laila (1918) uit Noorwegen. Ze leidt een rustig leven in haar huis aan het meer met een werkelijk adembenemend uitzicht. Haar leven is een interessante tegenstelling met Shirley (1915) uit New York, die zich als sekstherapeut jarenlang heeft ingezet voor de legalisering van abortus. Uit diezelfde stad komt Mathilda (1916) die al 42 jaar colleges aan de universiteit volgt met een wekelijkse zwemles er tussendoor. Raúl (1918) uit Lima werkt vrijwillig nog als arts op de hiv/aids-afdeling. Zijn verhaal wordt afgewisseld met Erwin (1914) uit New York die een filosofische kijk op de wereld heeft. De Nederlandse Hans (1916) wordt 102 en zet zich in voor de Universele Verklaring voor de Plichten van de Mens.

Kleurrijk palet aan emotie en visie

Er is een prettige afwisseling van thema's waardoor de documentaire een goede balans weet te houden van lichte tot zwaardere onderwerpen. De praatgrage Shirley vormt samen met zus Vera een hilarisch duo als een 2.0 versie van de Golden Girls en is daarmee een aangename schakering met Raúls verhaal over zijn vrouw die al jaren in coma ligt en zijn eigen euthanasieverklaring. Dat Hans' kleinzoon op de kleuterschool heeft vertelt dat opa 201 wordt, is slechts een van de vele humoristische anekdotes in deze innemende documentaire. Honigmann heeft vele nationale en internationale prijzen gewonnen en bewijst wederom een gerenommeerde filmmaakster te zijn met haar kenmerkende warme filmstijl: persoonlijke verhalen vanuit een sociologisch oogpunt over wat het betekent om mens te zijn.

100UP deed deze recensent denken aan The Mole Agent (2020), een Braziliaanse documentaire waarin een drieëntachtig jarige man undercover gaat in een bejaardentehuis wat in beginsel voor de nodige hilariteit zorgt. Tijdens de documentaire wordt een wereld van eenzaamheid, verdriet en verlangen blootgelegd. Deze thema's komen ook in 100UP naar voren. Cinema Delicatessen, de distributeur van The Mole Agent, heeft een leuk initiatief ontwikkelt waarbij woon- en zorglocaties voor ouderen de film kunnen aanvragen. Dit zou ook voor 100UP een ludieke promotiestunt kunnen zijn.

De documentaire 100UP wordt regelmatig vergeleken met de Britse serie Seven Up! van Michael Apted, maar er zijn nogal wat verschillen. Afgezonderd van de bijna gelijknamige titel wordt in Seven Up! een groep van veertien mensen elke zeven jaar vanaf het zevende levensjaar geïnterviewd. In de Seven Up!-series was het de bedoeling om te laten zien dat er in Groot-Brittannië weinig mogelijkheden zijn om in een andere sociale klasse te komen. Helaas is dat een bittere waarheid gebleken. In 100UP is juist de mogelijkheid om zelf bewust het leven vorm te geven, ongeacht afkomst en achtergrond, een belangrijk gegeven. 100UP heeft echter één groot nadeel: de documentaire heeft een einde…

4 / 5

100UP is nu te zien op:

Picl (€ 8,50)

100UP is nu te zien in 2 bioscopen.

Beeld: Still '100UP' via Filmdepot

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films Recensies100UP (2020)

Lees ook:

Meer recensies

Trailer '100UP'

Reacties


Meer recensies


Nog meer recensies