Schikking van bijna 19 miljoen dollar voor slachtoffers van Weinstein

Schikking van bijna 19 miljoen dollar voor slachtoffers van Weinstein
1 juli 2020 om 14:02

Negen vrouwen uit de entertainmentindustrie hebben ingestemd met een schikking van 18,87 miljoen dollar in een rechtszaak tegen Harvey Weinstein, The Weinstein Company en verschillende functionarissen, directeuren en werknemers van het bedrijf. De rechtbank moet de schikking nog goedkeuren.

De twee advocatenkantoren die de zaak leiden kondigen de schikking aan in een persmededeling. Volgens de zaak, die in november 2017 werd ingediend, heeft Weinstein vrouwen stelselmatig seksueel geïntimideerd en misbruikt, en waren zijn bedrijf en zakenrelaties niet voldoende in staat om de vrouwen in het bedrijf te beschermen.

De schikking wordt gesteund door de procureur-generaal van New York, die in 2018 een aparte rechtszaak tegen The Weinstein Company en de oprichters van het bedrijf aanspande wegens beschuldigingen van een onveilige werkomgeving. De aanklagers dienden op 30 juni een motie in bij de United States District Court om de regeling voorlopig goed te keuren.

Als de schikking door de rechtbank wordt goedgekeurd, gaat het toegekende geld naar de oprichting van een slachtofferfonds, waar alle vrouwen die slachtoffer werden van Harvey Weinsteins wandaden zich mogen melden en een schadeclaim kunnen indienen op een vertrouwelijke en veilige manier. Elizabeth Fegan, een van de advocaten die de zaak leidt, zei over de schikking:

Deze schikking is het hoogtepunt van een aantal jaren hard werken door overlevenden die niet alleen de #MeToo-beweging rond Weinstein hebben geïnitieerd, maar ook hun platform hebben gebruikt om gerechtigheid te zoeken voor alle vrouwen die bang waren om de openbaarheid op te zoeken uit angst voor vergelding in Hollywood.

In maart werd Harvey Weinstein veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf, nadat hij schuldig werd bevonden aan intimidatie en verkrachting van twee vrouwen. De eisers van de huidige zaak zijn anderen dan in dat strafrechtelijke proces, en het doel is in deze zaak dan ook om alle andere slachtoffers van Weinstein te steunen.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'Beyond Boundaries: The Harvey Weinstein Scandal' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Algemeen

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten