Recensie Welcome to Marwen

Marks Mini-Marwen


Ianthe van Beuningen
om 11:40

Hogie is de schrik der nazi’s. Hij woont in het pittoreske Belgische dorpje Marwen, waar hij een eindeloze strijd aangaat met SS-soldaten, wat leidt tot zeeën van kogels en explosies. Gelukkig staat Hogie er niet helemaal alleen voor en wordt hij bijgestaan door enkele lieftallige vrouwen bij wie eveneens de kunst van het nazi-schieten niet onbekend is. Achter deze onverschrokken soldaat en womanizer Hogie schuilt de teruggetrokken en getraumatiseerde Mark Hogancamp.

Welcome to Marwen

Welcome to Marwen is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Enkele jaren geleden werd Mark Hogancamp op straat aangevallen vanwege zijn liefde voor damesschoenen. Het duurde maanden voordat hij gerevalideerd was en zijn leven opnieuw kon oppakken, zij het op een andere manier. Hij had hersenschade opgelopen, wat het onmogelijk voor hem maakte om zijn vroegere passie voor tekenen voort te zetten. Hij kon amper zijn eigen naam nog schrijven. In plaats daarvan richtte hij zich op fotografie. En wat fotografeerde hij? Zijn kleine fictieve dorp: hij creëerde een aparte wereld omtrent Hogie, een Amerikaanse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. De strijd die Hogie hier elke dag voert, is er een die Hogancamp elke dag ondergaat; de nazi’s symboliseren zijn eigen trauma’s. Steve Carell kruipt hier in de huid van Hogancamp (en Hogie).

Korte geanimeerde momentjes

Welcome to Marwen heeft de foto’s van het dorpje tot leven gewekt in denderende, soepele animaties. Hogie bezit nog steeds de gelaatstrekken van Carell, maar is nu een gladgestreken actiefiguurtje. De soms bombastische animatiescènes steken scherp af tegen het leven van Hogancamp. De onverwoestbare Hogie op zijn beurt staat in sterk contrast met Hogancamp zelf, een zachtaardige, stille man. Het contrast tussen deze twee werelden (en de daarbij gepaard gaande overlappende thema’s en karakters) is speels, maar het ontbreekt zo nu en dan aan een zekere subtiliteit die de emotionele waarde iets evenwichtiger neer had kunnen zetten.

Verwachtingen

Het is lastig om volledig onbevooroordeeld een film in te gaan. Zeker met een regisseur als Robert Zemeckis, dé man die bekend staat om zijn sentimentele maar vaak ook hartverwarmende projecten (Forrest Gump, Back to the Future, Cast Away). Zemeckis creëert nu eenmaal ook bepaalde verwachtingen. Nu was het zo bij Welcome to Marwen dat de cijferbeoordelingen heel snel onverwachts en opvallend negatief waren. Dit lijkt toch iets te streng.

Beide werelden

De film mist zo nu en dan een zekere subtiliteit. Het was af en toe net iets te direct, wat het soms geforceerd deed ogen. Desalniettemin blijft de film nog steeds op momenten zeker ontroerend en Carell weet met name Hogie op een speelse manier neer te zetten. Welcome to Marwen put kracht uit het overdonderende leven van de charismatische held Hogie, dat zo in contrast staat met het leven van Mark Hogancamp. De stereotypische vrouwen, de afgezaagde oneliners en de bombastische gevechten in Marwen zijn bedoeld als het andere uiterste. Het geheel is zeker een nieuw ambitieus project en het verdient een kans.

3 / 5

Trailer Welcome to Marwen


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

The AppThe App (2019)
3 januari 2020
A Land ImaginedA Land Imagined (2018)
31 december 2019

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Ianthe van Beuningen


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Ianthe van Beuningen.

Bekijk alle recensies van Ianthe van Beuningen

Welcome to Marwen (2018)

Welcome to Marwen

IMDb-score6.1 / 10
GenreDrama Biografie
Speelduur116 minuten
Kijkwijzer
Kijkwijzer 12Kijkwijzer gKijkwijzer gt

LandVerenigde Staten
RegisseurRobert Zemeckis
Acteurs Steve Carell
Eiza González
Leslie Mann
Bioscoop 10 januari 2019
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen