'Friends'-maker belooft €5,5 miljoen als verontschuldiging voor controversie in de serie

'Friends'-maker belooft €5,5 miljoen als verontschuldiging voor controversie in de serie

Friends (1994–2004) wordt al lang bekritiseerd vanwege het gebrek aan diversiteit, maar mede-bedenker Marta Kauffman is eindelijk klaar om haar falen toe te geven - met een verontschuldiging van €5,5 miljoen.

Kauffman worstelde aanvankelijk om de kritiek op Friends te begrijpen en koos ervoor te geloven dat de serie werd "uitgekozen" omdat hij zo succesvol is. Bijna twee decennia nadat de serie is afgelopen, begint Kauffman de fout van haar wegen in te zien.

Ik heb de afgelopen 20 jaar veel geleerd. Het is niet gemakkelijk om schuld toe te geven en te accepteren. Het is pijnlijk om naar jezelf in de spiegel te kijken. Ik schaam me dat ik 25 jaar geleden niet beter wist.

Martha Kauffman

Gebrek aan diversiteit

Friends liep van 1994 tot 2004 en toonde een groep van zes blanke, heteroseksuele beste vrienden die in Greenwich Village wonen, een beroemde homobuurt in het diverse New York. Gedurende het 10-jarige verloop van de serie bleef de sitcom New York City witwassen en vertoonde zelden een karakter van kleur, zo wordt beweerd.

De serie introduceerde slechts twee terugkerende karakters van kleur, die beiden werden gebracht als kortstondige liefdesbelangen voor Ross, gespeeld door David Schwimmer.

Meningsverandering

Samen met miljoenen andere Amerikanen dwong de moord op George Floyd in 2020 Kauffman om rekening te houden met het racistische verleden van het land en haar eigen aandeel in het bestendigen van systemen van racisme.

Kauffman beloofde €5,5 miljoen aan haar alma mater, Brandeis University, om de afdeling Afrikaans en Afro-Amerikaanse studies van de school te financieren, een van de oudste in het land.

Het heeft lang geduurd voordat ik begon te begrijpen hoe ik systemisch racisme heb geïnternaliseerd. Ik heb heel hard gewerkt om een bondgenoot te worden, een antiracist. En dit leek mij een manier om vanuit het perspectief van een blanke vrouw deel te nemen aan het gesprek.

Martha Kauffman
Friends (1994–2004)
8.9
Kijk op HBO Max • De serie 'Friends' draait om het dagelijks leven van zes vrienden in New York: Rachel Green (Jennifer Aniston), Ross Geller (David Schwimmer), Monica Geller (Courteney Cox), Chandler Bing (Matthew Perry), Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) en Phoebe Buffay (Lisa Kudrow).
Beeld: Still 'Friends' via TMDb
Tekst: Bron

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Series HBO MaxFriends (1994–2004)

Meer HBO Max

Meer HBO Max

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws