Ophef om 'Dahmer': familie van slachtoffer reageert en Netflix moet tag verwijderen

Ophef om 'Dahmer': familie van slachtoffer reageert en Netflix moet tag verwijderen

De recent uitgekomen Netflix-serie Dahmer blijft de gemoederen bezighouden. Een familielid van één van de slachtoffers heeft veroordelend gereageerd. Daarnaast heeft de streamingdienst na kritiek van kijkers besloten om de LGBTQ-tag bij de serie te verwijderen.

Kritiek van verschillende kanten

Na het verschijnen van de serie over de beroemde seriemoordenaar ging het lang niet alleen over de populariteit en de grote hoeveelheid streams die op Dahmer wist te eisen. Kijkers walgen namelijk van een aantal scènes waarin de werkwijze van Dahmer op grafische wijze verbeeld wordt. Inmiddels heeft ook een familielid van één van de slachtoffers gereageerd. Rita Isbell is de broer van Errol Lindsey, die op negentienjarige leeftijd om het leven werd gebracht. Isbell gaf een getuigenis tijdens het proces van Dahmer in 1992, waar de seriemoordenaar tot vijftien maal levenslang werd veroordeeld. In een essay voor Insider beschrijft ze onder andere hoe het was om zichzelf terug te zien in de serie.

"Toen ik naar de serie keek, specifiek naar de aflevering waar ik zelf in voorkwam, had ik daar veel moeite mee", zegt ze. "Als ik niet beter had geweten, had ik gedacht dat ik het zelf was. De actrice droeg dezelfde kleding, het haar was hetzelfde. Daardoor voelde het alsof ik het opnieuw beleefde". Isbell verwijt de makers dat ze financieel profiteren van het tragische verhaal. "Wat mij betreft had Netflix moeten vragen hoe we ons erbij voelden dat de serie gemaakt werd, maar dat is nooit gebeurd. Ze hebben het gewoon gedaan".

Still 'Dahmer' via Netflix
Still 'Dahmer' via Netflix

Een publiek proces

Een neef van Isbell noemt het wreed dat zijn familie niet gecontacteerd werd omdat het vonnis in de Verenigde Staten te boek staat als een 'public record'; dat betekent dat iedereen erbij kan en dat er dus ook geen copyright en/of betalingsverplichting aan vastzit. Netflix en Ryan Murphy Productions, het productiebedrijf van seriemaker Ryan Murphy (American Horror Story, Glee), weigeren vooralsnog op de kritiek in te gaan.

Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)
8.0
Kijk op Netflix • De veroordeelde moordenaar Jeffrey Dahmer bracht 17 tieners en jongemannen om het leven gedurende een periode van meer dan tien jaar.

LGBTQ-tag

De kritiek van veel kijkers omvatte niet alleen de heftige reconstructies van de moorden, maar ook de beslissing van Netflix om de serie een LGBTQ-tag te geven. De streamingdienst gebruikt deze en andere tags om het makkelijker te maken om soortgelijke films en series te vinden, maar in dit geval heeft de tag een lugubere reden: Dahmer stond er namelijk om bekend dat hij zich vaak specifiek richtte op mannen en jongere jongens, sommigen van hen uit de LGBTQ-gemeenschap, en het kijken van de serie heeft het trauma binnen betrokken families alleen maar vergroot. Inmiddels heeft Netflix de bewuste tag bij de serie verwijderd.

Beeld: Still 'Dahmer' via Netflix
Tekst: Bron

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Series NetflixDahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)

Meer Netflix

Meer Netflix

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws