De beste LHBT+-films om te streamen tijdens je coronaproof Pride

De beste LHBT+-films om te streamen tijdens je coronaproof Pride
26 juli 2020 om 14:47

Nu de traditionele Pride dit jaar niet door kan gaan, ben je misschien wel toe aan extra films om thuis op de bank te kijken. Wij raden vandaag de mooiste films aan voor als je je pride coronaproof binnen door wil brengen. Van Netflix tot Cinemember, voor elke streamingdienst kan je bij ons terecht.

120 BPM (2017)
7.4
Terwijl AIDS al 10 jaar slachtoffers maakte, werden in navolging van New York ook in Europa afdelingen van ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) opgericht om aandacht voor medicijnen en voorlichting af te dwingen.

Regisseur Robin Campillo baseerde deze film op zijn eigen ervaringen bij de Parijse Act Up beweging die streed voor meer onderzoek rond AIDS. De film contrasteert de debatten die de Act Up leden met elkaar houden met pakkende clubscènes begeleid door onder andere muziek van Bronski Beat. Het sterke spel van de gehele cast zorgt ervoor dat je alle verschillende persoonlijkheden in je hart sluit.

Te zien via Cinetree.

Call Me by Your Name (2017)
7.9
De zeventienjarige Elio (Timothée Chalamet) brengt samen met zijn ouders de zomer door op het Italiaanse platteland.

Vermoedelijk heb je de hype rond Call Me by Your Name wel meegekregen, maar de film nog een keer herkijken kan nooit kwaad, toch? Waan je weer even in het zomerse Italië van de jaren tachtig en beleef samen met Elio en Oliver alsnog een zomervakantie waarin je even geen rekening hoeft te houden met de anderhalve-metersamenleving. Geniet van de muziek van Sufjan Stevens en van de prachtige cinematografie van Sayombhu Mukdeeprom.

Te zien via Netflix.

Carol (2015)
7.2
New York, begin jaren ‘50. Therese Belivet (Rooney Mara) werkt in een warenhuis in Manhattan en droomt van een meer vervullend leven als ze Carol Aird (Cate Blanchett) ontmoet, een verleidelijke vrouw die gevangen zit in een mislukt huwelijk.

Carol is een prachtig vormgegeven kostuumdrama van Todd Haynes. Met de warme kleuren, de meeslepende muziek van Carter Burwell en het sterke spel van zowel Cate Blanchett als Rooney Mara is een goede filmavond gegarandeerd. Daarnaast is het gebaseerd op baanbrekend boek The Price of Salt van Patricia Highsmith uit 1952. Het doorbrak stereotypen en onderwierp de lesbische personages voor de verandering niet aan een tragisch lot.

Te zien via Cinemember en Videoland.

Eyes Wide Open (2009)
7.3
Aaron is een gerespecteerd slager in de ultra-orthodoxe joodse gemeenschap van Jeruzalem. Hij is getrouwd met Rivka en samen hebben ze 4 kinderen.

Eyes Wide Open is een ingetogen drama over ultra-orthodoxe Joodse gemeenschap in Jeruzalem. Regisseur Haim Tabakman verkent de relatie die opbloeit tussen twee mannen. De film heeft een traag tempo en neemt de tijd om de personages goed neer te zetten. Daarnaast kaart de film de hypocrisie binnen de Joodse gemeenschap op een messcherpe manier aan.

Te zien via Cinemember.

The Half of It (2020)
6.9
De verlegen studiebol Ellie helpt de lieve, knappe Paul een meisje te versieren. Maar hun aparte vriendschap wordt wat ingewikkelder als Ellie ook voor het meisje valt.

Heb je meer zin in een luchtige romantische komedie? Kijk dan The Half of It van Alice Wu. Het duurde meer dan vijftien jaar voordat haar tweede speelfilm uitkwam, en het is zeker een aangename terugkeer. Het is heel gemakkelijk om je in de personages te herkennen en net als Ellie en Paul verliefd te worden op Aster. Na het zien van de film hoop je dan ook dat het niet opnieuw vijftien jaar duurt voordat er een nieuwe film van Wu's hand verschijnt.

Te zien via Netflix.

Jongens (2014)
7.4
Jongens vertelt over Sieger, een sportieve, wat gesloten 15-jarige jongen die tijdens de zomervakantie de liefde ontdekt.

Deze televisiefilm van Nederlandse bodem is eigenlijk veel te kort met zijn lengte van 78 minuten. In deze fijne film zetten Gijs Blom en Ko Zandvliet overtuigend de hoofdrollen neer van respectievelijk een jongen die nog niet voor zijn gevoelens uit durft te komen en een die juist precies weet wat hij wil. Naast het spel is ook de cinematografie sterk en slaat de soundtrack de spijker op zijn kop. Het is dus niet verrassend dat de film het goed deed op internationale filmfestivals.

(Gratis) te zien via NPOstart.

Moonlight (2016)
7.4
'Moonlight' speelt zich af in een ruige buurt van Miami in de jaren 80. De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.

Moonlight is een drieluik over opgroeien. Hoofdpersonage Chiron wordt door drie verschillende acteurs geportretteerd in drie verschillende fasen van zijn leven. Telkens krijg je een klein inkijkje in wat er op dat moment belangrijk voor hem is en daarmee zet Barry Jenkins een intiem portret neer van een man die worstelt met zijn seksualiteit. Daarnaast spelen zware onderwerpen als drugsgebruik een belangrijke rol in het verhaal en is het niet moeilijk om te begrijpen waarom veel mensen blij waren dat Moonlight werkelijk de Oscar voor beste film won.

Te zien via Netflix en Amazon Prime.

Disobedience overtuigt vooral vanwege de vertolkingen van Rachel Weisz en Rachel McAdams. De chemie tussen de twee is onmiskenbaar. Daarnaast is er een genuanceerde visie op de conservatieve Joodse samenleving te zien en wordt de man van het personage van McAdams niet als een karikatuur afgeschilderd. Wel kent het enkele melodramatische momenten, maar dat mag de pret eigenlijk niet drukken. Toch maakt Una Mujer Fantástica van regisseur Sebastián Lelio daardoor wel net iets meer indruk. In dit drama is actrice Daniela Vega als trans vrouw Marina onvergetelijk en spreekt er een duidelijkere eigen stem uit de film.

Disobedience is te zien via Netflix. Una Mujer Fantastica is te zien via Cinemember.

Céline Sciamma is een regisseur bij uitstek die met weinig een overdonderende filmervaring weet neer te zetten. In Portrait de la jeune fille en feu is elk shot even prachtig als de schilderijen die hoofdpersonage Marianne maakt, maar er is geen shot te veel en een uitgebreide soundtrack is afwezig. In Tomboy dompelt Sciamma ons onder in de wereld van tomboy Laure die zich na een verhuizing aan iedereen voorstelt als Michael.

Portrait de la jeune fille en feu is te zien via Mubi. Tomboy is te zien via Cinemember.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'Portrait de la jeune fille en feu' via Filmdepot

Meer over:

Films Video on demand

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten