'Jurassic Park'-acteur Sam Neill ernstig ziek: 'Blij dat ik nog leef'

'Jurassic Park'-acteur Sam Neill ernstig ziek: 'Blij dat ik nog leef'

Sam Neill, bekend van films als Jurassic Park (1993) en The Piano (1993), is voor het eerst openhartig over zijn ziekte. De acteur kreeg de diagnose stadium 3 bloedkanker. Neill, inmiddels 75 jaar oud, heeft een zeldzame vorm van non-Hodgkin lymfoom en vertelde in een recent interview dat hij simpelweg blij is dat hij nog leeft.

Dankbaar voor zijn tijd

Eens per maand krijgt Neill chemotherapie. Naar alle waarschijnlijkheid is dit helaas voor de rest van zijn leven.

Ik kan niet doen alsof het afgelopen jaar geen donkere momenten heeft gekend. Die donkere momenten hebben me dankbaar gemaakt voor elke dag en voor al mijn vrienden.

Sam Neill

Motivatie

Nadat Neill in maart 2022 voor het eerst last kreeg van opgezwollen klieren, kreeg hij de diagnose. In diezelfde tijd was de acteur volop bezig met de promotieactiviteiten voor Jurassic World: Dominion (2022). Terwijl hij chemotherapie onderging, schreef hij korte verhalen over zijn leven.

Ik had niets te doen en dat terwijl ik gewend ben te werken. Ik hou van werken. Ik ga graag naar mijn werk, ik ben graag elke dag bij mensen en geniet van menselijk gezelschap, vriendschap en al die dingen. Plotseling werd dat me ontnomen en ik dacht: 'Wat ga ik doen?'

Sam Neill

Een memoir als reddingsboei

Neill vertelt dat hij eerder nooit gespeeld heeft met het idee een boek te schrijven, maar toen hij de smaak van het schrijven eenmaal goed te pakken had, realiseerde hij zich dat het schrijven hem een reden gaf om te leven. 's Avonds ging de acteur naar bed denkend aan waar hij de volgende dag over zou schrijven. Uiteindelijk was het schrijven van een memoir zijn heuse reddingsboei, want met nietsdoen had hij het niet doorstaan, zo stelt de acteur.

Release memoir

Neills memoir heet Did I Ever Tell You This?, een verhaal dat niet per se over kanker gaat, maar de ziekte loopt wel als rode draad door het boek. Did I Ever Tell You This? is in Nederland vanaf 23 maart te koop.

Beeld: Still 'Jurassic Park' via TMDb
Tekst: Bron

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Celebrities

Meer celebrities

Meer celebrities

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws