Hoe de film 'Contagion' akelig accuraat een crisis zoals veroorzaakt door het coronavirus voorspelde

Hoe de film 'Contagion' akelig accuraat een crisis zoals veroorzaakt door het coronavirus voorspelde
22 maart 2020 om 13:30

De coronacrisis heeft veel mensen verrast, waaronder veel hooggeplaatste personen, maar voor iedereen die de film Contagion (2011) heeft gezien, kan er veel van wat er nu gebeurt bekend voorkomen.

De dramafilm die op 20 oktober 2011 in de de Nederlandse bioscopen uitkwam gaat over professionals in de gezondheidszorg, overheidsfunctionarissen en gewone mensen die zich in het midden van een pandemie bevinden, terwijl het CDC (Centers for Disease Control and Prevention) – Amerikaanse diensten op het gebied van de volksgezondheid – een geneesmiddel probeert te vinden.

Contagion (2011)

Contagion (2011)

Beth (Gwyneth Paltrow) is terug in Minneapolis, na een zakenreis naar Hong Kong. Ze voelt zich niet lekker, maar denkt dat het door de jetlag komt.
6.7

Sinds vrijdag staat de film in de top 3 meest populaire film op iTunes in de Verenigde Staten en is het de enige film in de top 10 die niet in 2019 uitkwam. Cijfers voor Nederland zijn niet bekend.

De filmmakers, waaronder regisseur Steven Soderbergh en schrijver Scott Burns, wilden een zo realistisch mogelijke film maken. En dat hebben ze voor een deel bereikt door talloze epidemiologen en ander professionals te raadplegen.

"Hun doel was om kijkers een zo accuraat mogelijk beeld te geven, in de hoop dat het politieke leiders zou motiveren om zich te mobiliseren", zegt Laurie Garrett, een van die gezondheidsdeskundigen die door de filmmakers werden geraadpleegd.

In de vroege versies van het filmscript zou het virus in verband worden gebracht met het griepvirus dat in 1918 miljoenen mensen doodde. Maar toen kwam er een virus van hetzelfde subtype, H1N1, dat in 2009 bekend stond als de varkensgriep, met gelukkig maar weinig slachtoffers.

"Het was geen super virulente (het vermogen hebbend tot schadelijke werking, red.) stam", zegt Garrett. "Het had geen zin om dat te gebruiken omdat de mensheid het net had weerstaan."

Het script werd dus herschreven om zich te concentreren op een hypothetisch virus dat zijn oorsprong vindt in Hong Kong, ontworpen met de hulp van Ian Lipkin, de directeur van Columbia's Center for Infection and Immunity.

"We hebben over het algemeen veel ziekten zien ontstaan uit Azië vanwege de enorme ontwrichting in dat deel van de wereld", zegt Garrett. "Vleermuizen en vogels zijn erg gestresst door ontbossing en klimaatverandering."

In Contagion laat een vleermuis een stuk fruit vallen dat door een varken wordt opgegeten. Dat varken wordt dan geslacht voor consumptie en geeft een virus door aan de mens.

Wetenschappers geloven dat het coronavirus, dat wereldwijd bijna 300.000 mensen heeft besmet en meer dan 11.000 levens heeft geëist, mogelijk ook afkomstig is van vleermuizen. "Vleermuizen hebben een hoge index van virussen in hun speeksel", zegt Garrett. Geen van deze virussen tasten de vleermuizen zelf aan en dienen als verdedigingsmechanisme om roofdieren af te weren.

Contagion kent talloze subplots die elk representatief zijn voor de gebeurtenissen en het gedrag van mensen waarvan bijna altijd sprake is tijdens een pandemie. Contagion geeft niet alleen een verhelderende blik op wat er gebeurd is, maar ook op wat er kan gebeuren.

Contagion kwam in Nederland in 2012 op 21 maart uit op dvd en blu-ray. De film is helaas niet te zien op Netflix, Disney+ of Videoland, maar kun je wel hier aanschaffen.

Beeld: Still uit 'Contagion' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

FilmsContagion (2011)

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten