Britse minister verzoekt Netflix om bij 'The Crown' duidelijker te maken dat het fictie is

Britse minister verzoekt Netflix om bij 'The Crown' duidelijker te maken dat het fictie is
30 november 2020 om 08:38

Oliver Dowden, de Britse minister van Cultuur, verzoekt Netflix om een speciale waarschuwing te plaatsen bij hitserie The Crown (2016– ) waarin staat dat deze fictief is, en niet waarheidsgetrouw. Op deze manier geeft de streamingdienst een duidelijk signaal dat ze niet beweren het échte verhaal van de Britse royals te vertellen, zo beweert de minister.

Dowden is vooral bang dat fans van de serie zullen denken dat alles echt zo gebeurd is. Hij noemt The Crown "een prachtig geproduceerd fictief werk". Maar, zo gaat hij verder, "zonder een waarschuwing vrees ik dat een generatie kijkers die deze gebeurtenissen niet hebben meegemaakt, fictie voor feiten zal aanzien".

Het vierde seizoen van de populaire serie, dat pas net uit is, zorgde al eerder voor ophef door vrienden van prins Charles die hard uithaalden naar Netflix: "Dit is drama dat echt alleen gemaakt is voor commerciële doeleinden en geen enkele rekening houdt met de mensen van wie de levens nu gekaapt en uitgebuit worden."

The Crown (2016– )
8.7
'The Crown' is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en volgt de politieke rivaliteit en romantiek tijdens het bewind van Elizabeth II en de gebeurtenissen die de tweede helft van de 20e eeuw vorm hebben gegeven.

De reden dat mensen zo vallen over de echtheid van de gebeurtenissen in de serie is omdat de serie zó populair is, dat het nog maar de vraag is of iedereen van al die miljoenen kijkers zich wel realiseert dat de gebeurtenissen in de serie zijn aangezet. Aan de andere kant heeft Netflix nooit beweert dat The Crown waarheidsgetrouw is. Het nieuwe seizoen, met de entree van prinses Diana, lijkt juist een nieuwe interesse in de vrouw aan te wakkeren bij kijkers. Zo staan zowel The Story of Diana (2017) als Diana: In Her Own Words (2017) in de top 10 populairste films & series op Netflix; beiden documentaires die wél de waarheid schetsen. Kijkers gaan dus wel degelijk op eigen onderzoek uit na het zien van The Crown.

Of de zorgen van de minister terecht zijn, is dus niet met zekerheid te bepalen. Netflix heeft nog niet gereageerd op het verzoek. Charles Spencer, de broer van prinses Diana, lijkt het wel een goed idee:

Het zou The Crown enorm helpen als het aan het begin van elke aflevering verklaarde dat, 'Dit is niet waar, maar is gebaseerd op een aantal echte gebeurtenissen'. Want dan zou iedereen begrijpen dat het drama is omwille van het drama.

Beeld: Still 'The Crown' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Series Algemeen Video on demand NetflixThe Crown (2016– )

Lees ook:

Meer Netflix

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws