Oscarwinnaar Cloris Leachman op 94-jarige leeftijd overleden

Oscarwinnaar Cloris Leachman op 94-jarige leeftijd overleden
28 januari 2021 om 10:36

Actrice, Oscarwinnaar en meervoudig Emmy Awardswinnaar Cloris Leachman is eerder deze week op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar vertegenwoordiger gisteren bekend gemaakt. Leachman stond bekend om haar komische personages die meteen je aandacht wisten te trekken.

Leachman brak in de jaren 70 door met haar rol als Phyllis Lindstrom in de Amerikaanse dramaserie The Mary Tyler Moore Show. Dat was zo'n succes dat daarop de spin-off serie Phyllis volgde, waarmee ze twee Emmy's en een Golden Globe won.

In die periode speelde ze ook een bijrol in The Last Picture Show (1971), naast Timothy Bottoms en Jeff Bridges. Voor die rol won ze in 1972 een Academy Award.

Later in haar carrière speelde ze in veel verschillende films en series, waaronder in de sitcom Malcolm in the Middle, waar ze ook twee Emmy Awards mee won. Ze was ook geliefd door het overdreven personage dat ze speelde in de komische parodie-horror Young Frankenstein (1974) naast Gene Wilder.

Ook was ze stemacteur in veel teken- en animatiefilms, zoals Phineas and Ferb (2007–2015), Family Guy (1999– ) en The Croods (2013). De series zijn te zien op Disney+ en Netflix, en The Croods kijk je via Amazon Prime Video en Pathé Thuis.

Leachman overleed in haar slaap. Ze laat vier kinderen, zeven kleinkinderen en één achterkleinkind achter.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Profile Cloris Leachman via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Celebrities

Lees ook:

Meer celebrities

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws