Nieuw op Netflix: prijswinnende documentaire 'Coded Bias'

Nieuw op Netflix: prijswinnende documentaire 'Coded Bias'
5 april 2021 om 17:29

De alarmerende documentaire Coded Bias (2020) van Shalini Kantayya is vanaf vandaag te zien op Netflix. In de documentaire onderzoeken verschillende computerwetenschappers het gevaar van de grote invloed van vooroordelen in algoritmes.

Het begon allemaal met computerwetenschapper Joy Buolamwini. Tijdens haar eerste semester in een onderzoekslab ontdekt ze dat de gezichtscanner haar gezicht niet goed herkent. Eerst denkt ze dat het misschien aan de belichting ligt, of aan haar bril. Maar met een wit, blanco masker op wordt ze wel binnengelaten. Het zaadje voor onderzoek naar racisme en vooroordelen in algoritmes is geplant. En hoe meer er onderzocht wordt, hoe zorgwekkender de situatie blijkt…

Samen met regisseur Shalini Kantayya gaat Buolamwini aan de slag. In de documentaire komen ook Deborah Raji, Meredith Broussard, Cathy O'Neil, Zeynep Tufekci, Safiya Noble, Timnit Gebru en Virginia Eubanks aan het woord.

Coded Bias ging afgelopen jaar in première op het Sundance Film Festival, en werd daar goed ontvangen. De film werd ook vertoond tijdens het Calgary International Film Festival, waar het de prijs voor beste internationale documentaire won. En in New York kregen de makers de Women in Film & Television Award mee naar huis.

Coded Bias (2020)
6.6

Coded Bias (2020)

documentaire • Shalini Kantayya
Met Joy Buolamwini en Silkie Carlo
'Coded Bias' onderzoekt de gevolgen van MIT Media Lab-onderzoeker Joy Buolamwini's verrassende ontdekking dat gezichtsherkenning donkere gezichten onnauwkeurig ziet, en haar reis om aan te dringen op wetgeving hieromtrent en te strijden tegen vooringenomenheid in de algoritmen die ons allemaal beïnvloeden.

Coded Bias is nu te zien op Netflix. Het volledige aanbod van Netflix vind je hier.

Beeld: Still 'Coded Bias' via TMDb
Tekst: Netflix

Deel dit artikel

Meer over:

Films Video on demand Netflix Netflix-tips VOD-tipsCoded Bias (2020)

Lees ook:

Meer Netflix

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws