Alles over 'The Last Kingdom' seizoen 5: releasedatum op Netflix, plot, personages en meer

Alles over 'The Last Kingdom' seizoen 5: releasedatum op Netflix, plot, personages en meer
31 juli 2021 om 10:03

Kijk jij ook zo ontzettend uit naar seizoen 5 van The Last Kingdom (2015– )? In dit artikel zetten we alles op een rij over het nieuwe seizoen van de populaire historische serie. Zo gaan we in op de releasedatum op Netflix, het plot, de personages die terugkeren, eventuele nieuwe castleden én andere nieuwtjes.

Let op: dit artikel bevat spoilers over seizoen 4 van The Last Kingdom!

Wat gebeurde er allemaal in seizoen 4?

In het vierde seizoen van The Last Kingdom zagen we hoe Uhtred vastbesloten was om zijn uitdagers af te slaan en zijn huis terug te veroveren. Nadat de Denen, geleid door Sigtryggr (Eysteinn Sigurðarson) en Brida (Emily Cox), Winchester veroveren in afwezigheid van koning Edward (Timothy Innes), is het aan Uhtred om met een plan te komen om de stad te redden. Nadat hij zichzelf heeft aangeboden in ruil voor Edwards gevangengenomen erfgenamen, sluit Uhtred een overeenkomst met Sigtryggr, tot grote woede van Brida.

Wat staat ons te wachten in seizoen 5 van The Last Kingdom?

Netflix heeft inmiddels een officiële synopsis uitgegeven voor het vijfde seizoen. Hierin wordt duidelijk dat Uhtred beseft dat zijn lot meer is dan alleen Bebbanburg: "het is verbonden met de toekomst van Engeland zelf".

Opgedragen om koning Edwards eerstgeboren zoon Aethelstan op te leiden tot een krijger, zal Uhtreds ambitie een nog hoger doel hebben. Maar om dit lot te bereiken, zal Uhtred zijn grootste vijand moeten trotseren en zijn grootste verlies moeten lijden.

Seizoen 5 van The Last Kingdom is gebaseerd op de boeken Warriors of the Storm en The Flame Bearer van Bernard Cornwell. In de eerste roman gaat Haestan door met het contracteren met elke krijgsheer die hem wil hebben. In The Flame Bearer heeft "Uhtred van Bebbanburg eindelijk de kans om het huis terug te veroveren dat zijn verraderlijke oom jaren geleden van hem heeft gestolen - en dat zijn sluwe neef nog steeds bezet houdt." In hoeverre de serie de verhaallijnen van deze boeken volgt, is nog niet bekend. Hoewel het eerste seizoen vrij dicht bij het originele boek bleef, weken de seizoenen daarna steeds meer af.

Trailer seizoen 5

Een trailer van het nieuwe seizoen zal ons ongetwijfeld meer vertellen over het plot. Helaas is er tot dusver geen trailer uitgekomen. Zodra deze is te zien, zullen wij hierover berichten.

Wel is deze video te zien vanaf de set van seizoen 5:

Welke personages zien we terug in The Last Kingdom seizoen 5?

Uiteraard is Alexander Dreymon wederom te zien als Uhtred. Door een aantal eerste setfoto's vanuit Blackhall Beach in het VK is van een drietal andere personages tevens bekend dat ze weer te zien zijn in seizoen 5: de sluwe Viking krijgsheer Haestan (Jeppe Beck Laursen), samen met Uhtred's neef en huidige Heer van Bebbanburg Wihtgar (Ossian Perret), en Hild (Eva Birthistle).

[Instagram-embed verwijderd]

[Instagram-embed verwijderd]

Helaas keert niet iedereen terug, zo zijn er een paar personages die het einde van seizoen 4 niet haalden. Ian Hart keert bijvoorbeeld niet terug als Father Beocca nadat hij zijn laatste adem uitblies.

Het was echt moeilijk om Ian Hart te verliezen, die zo'n fantastische acteur is, maar we hebben altijd geprobeerd om te laten zien dat de gevechten echte gevolgen hebben. Dat wordt dan opgevouwen met Uhtreds onstuimigheid in het gevoel dat dit het juiste moment is om Bebbanburg terug te veroveren, zonder zich volledig bewust te zijn van de gevolgen.

Uitvoerend producent Nigel Marchant tegen Winteriscoming.net

Daarnaast namen we ook afscheid van Toby Regbo's Aethelred, Cnut (Magnus Bruun) en Steapa (Adrian Bouchet). Twijfel bestaat nog over de terugkeer van Aelswith (Eliza Butterworth), die door Aethelhelm werd vergiftigd.

Nieuwe personages

In seizoen 5 komen ongetwijfeld ook niet personages en dus nieuwe castleden voorbij. Vooralsnog zijn er echter geen aankondigingen gedaan over nieuwe namen in het slotseizoen.

The Last Kingdom (2015– )
8.4
Het is het jaar 872, veel van de Koninkrijken die wij nu kennen als Engeland zijn veroverd door de Noormannen, alleen Wessex is nog onafhankelijk onder leiding van Koning Alfred (David Dawson).

Releasedatum: wanneer verschijnt The Last Kingdom seizoen 5 op Netflix?

Hoewel het vierde seizoen van The Last Kingdom pas sinds afgelopen juni op Netflix is te zien, was dit seizoen al sinds april 2020 te zien in andere landen. De opnames zijn inmiddels afgerond, dus de kans is aanwezig dat het vijfde seizoen nog voor het einde van 2021 in de VS verschijnt. Wanneer deze vervolgens in Nederland op Netflix verschijnt, is niet bekend. Helaas is er een kans dat dit weer een jaar duurt. Laten we hopen dat het voor dit slotseizoen meevalt.

Nog meer seizoenen?

Helaas heeft het nieuwe seizoen ook een donker randje. Seizoen 5 is namelijk tevens het laatste seizoen. Nadat Netflix de serie verlengde met een vijfde seizoen in juli 2020, maakte de streamingdienst in mei dit jaar bekend dat dit het laatste seizoen is. Over het naderende einde van de serie zei Uhtred-acteur Alexander Dreymon eerder al het volgende:

Ik hou van dit werk. Uhtred spelen voor 5 seizoenen is een prachtige reis geweest. En ik ben echt dankbaar dat ik de kans heb gekregen om te regisseren. Door dit te doen, ben ik het spectaculaire talent en de vaardigheid van onze cast en crew nog meer gaan waarderen. Ik kan niet wachten om het te delen met onze fans, zonder wie niets van dit alles mogelijk zou zijn.

Beeld: Still 'The Last Kingdom' via TMDb

Deel dit artikel

Meer over:

Series Video on demand Netflix Netflix-tips VOD-tipsThe Last Kingdom (2015– )

Lees ook:

Meer Netflix

Reacties


Meer film- en serienieuws


Nog meer nieuws