'The Help' doet het goed op Netflix in de Verenigde Staten, maar niet iedereen is daar blij mee

'The Help' doet het goed op Netflix in de Verenigde Staten, maar niet iedereen is daar blij mee
5 juni 2020 om 12:32

The Help (2011) van regisseur Tate Taylor is op dit moment de meest bekeken film op Netflix in de Verenigde Staten. Dat valt niet bij iedereen goed. Een aantal critici en journalisten kijken sceptisch naar de plotselinge populariteit van de film, die samenvalt met de protesten over de dood van George Floyd en tegen institutioneel racisme.

The Help is gebaseerd op Kathryn Stocketts gelijknamige roman uit 2009, die in het Nederlands ook zeer populair was onder de titel Een Keukenmeidenroman. In Nederland is de film overigens niet te zien op het streamingplatform. Het verhaal was vooral populair onder een wit publiek en werd en wordt bekritiseerd om het 'white savior'-complex en het feit dat de zwarte karakters in de film een ondersteunende rol hebben, en geen leidende.

Zelfs hoofdrolspeler Viola Davis liet weten spijt te hebben van haar deelname aan de film waarmee ze een Oscarnominatie binnenhaalde. Dat vertelde ze in 2018 aan de New York Times:

Ik ken Aibileen. Ik ken Minny. Ze zijn mijn oma. Ze zijn mijn moeder. Als je een boek of een film maakt waarin je wil laten zien hoe het als zwarte vrouw is om in 1963 voor witte mensen te werken en hun kinderen op te voeden, dan moet je uitstralen wat je er echt van vindt. En dan moet de film je dat laten voelen. Maar in de film komt dat helemaal niet over. De stemmen van de zwarte vrouwen worden niet gehoord."

Dat The Help nu zo vaak gekeken wordt is niet onopgemerkt gebleven. Verschillende schrijvers en makers spreken zich uit over de plotselinge populariteit van de omstreden film. Moraal van het verhaal: als je je echt wil verdiepen, kun je beter wat anders kijken. Er is genoeg te vinden online, je kunt geen social media openen zonder te worden overladen met kijktips. En anders ben je bij Rebecca Theodore-Vachon aan het goede adres:

Gelukkig blijkt dat de thuiskijkers deze week niet alleen naar The Help kijken. Ook films als Just Mercy (2019), Waves (2019), Do the Right Thing (1989), I Am Not Your Negro (2016), Selma (2014) en Remember the Titans (2000) zijn allemaal gestegen op de hitlijsten op iTunes. Warner Bros. kondigde eerder deze week aan dat ze Just Mercy in juni gratis aanbieden, om zo hun kijkers meer te leren over institutioneel racisme.

  Volg ons op Google Nieuws

Beeld: Still 'The Help' via TMDb
Tekst: Bron

Meer over:

Video on demand Films NetflixThe Help (2011)

Reacties


Meer nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten