Recensie 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness'

Een Marvel-film als geen ander

Recensie 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness'

Het multiverse is officieel losgebarsten na Spider-Man: No Way Home (2021). Kan Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) de druk aan om het lot te bepalen van niet alleen zijn universum, maar álle universums? En wat voor rol speelt Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) hierin? Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) is een unieke Marvel-film die met de horrorinvloeden van regisseur Sam Raimi de kijker weet te boeien.

Laten we eerst de balans opmaken: wat móet je allemaal gezien hebben om de nieuwe Marvel-film te snappen? De belangrijkste zijn Spider-Man: No Way Home en WandaVision (2020–2021) op Disney+. Als je volledig op de hoogte wil zijn, kun je ook What If...? (2021– ) nog even snel bekijken, maar dit is geen vereiste.

Een Sam Raimi-sausje

In het Doctor Strange-vervolg leert de gemantelde superheld een nieuw iemand met krachten kennen: America Chavez. Wie is zij en wat doet ze in zijn universum? Als duidelijk wordt dat er veel op het spel staat en dat Doctor Strange hulp nodig heeft, schakelt hij Wanda in. Het gevaarlijke avontuur brengt hem naar de uithoeken van het multiverse…

Voor dit vervolg neemt Sam Raimi, de man achter de originele Spider-Man-reeks en verschillende horrorfilms waaronder The Evil Dead (1981), het regiestokje over van Scott Derrickson. En dat is duidelijk voelbaar. Hoewel de film nog steeds 12+ is, is er een duidelijke horror-vibe aanwezig en beleef je als kijker enige tijd een pakkend 'wat staat hier in hemelsnaam te gebeuren?'-gevoel. Gelukkig wisselt dit af met de gebruikelijke Marvel-humor, waardoor er ook nog wat te lachen valt.

Verhaal laat te wensen over

Ondanks de vernieuwende horrorperikelen van Marvel, weet de studio ons geen sterk verhaal voor te schotelen. Doctor Strange in the Multiverse of Madness raast te snel langs belangrijke plot-elementen en lijkt vooral te teren op epische cameo's waar fans al jarenlang om vragen. Helaas is dit niet genoeg om het verhaal staande te houden, dat door de focus op Wanda overigens meer een vervolg lijkt op WandaVision dan op Doctor Strange (2016). Vooral het einde voelt afgeraffeld en laat de kijker met veel vragen achter.

Marvel is Marvel en laat fans verlangen naar meer

Naast het enigszins tegenvallende verhaal en de CGI die op sommige momenten nog wat verbeterd had mogen worden, is Doctor Strange in the Multiverse of Madness bovenal een visueel spektakel bomvol trippy actie à la Doctor Strange; in zijn geheel vooral een vermakelijke film met een schitterend optreden van Elizabeth Olsen.

Na Doctor Strange in the Multiverse of Madness vraag je je af wat hierna komt. Qua films is Thor: Love and Thunder (2022) de eerstvolgende in juli, met Ms. Marvel (2022– ) nog daarvoor in juni op Disney+. Laten we hopen dat we daar enkele antwoorden krijgen op vragen waar we na het zien van deze film mee zitten.

3 / 5

Doctor Strange in the Multiverse of Madness is nu te zien op:

Disney+

Doctor Strange in the Multiverse of Madness is nu te zien in 36 bioscopen.

Trailer 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness'

Beeld: Still 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness' via TMDb

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesDoctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws