Recensie 'The Pale Blue Eye'

Moord op de academie

Recensie 'The Pale Blue Eye'

Een ijzig, kil landschap nabij de rivier de Hudson met een paar barakken en kleine groepjes soldaten die door de sneeuw lopen, we kijken naar de militaire academie West Point in het jaar 1830. Er is net een macaber tafereel ontdekt, het lichaam van een jonge cadet hangend aan een boom met een touw om zijn nek. Op West Point blijken er duistere geheimen te zijn die resulteren in bizarre gebeurtenissen, onverwachte ontknopingen en als verrassing de bemoeienis met dit alles van een zekere Edgar Allan Poe (Harry Melling).

Het lichaam van de cadet is nog maar net naar beneden gehaald als de volgende dag blijkt dat nog die nacht het hart er vakkundig uitgesneden is en meegenomen. De zonderlinge lokale detective Landor (Christian Bale) wordt ingeschakeld om het mysterie op te lossen. Hij krijgt hierbij hulp van de bijzonder geïnteresseerde West Point cadet, Poe.

Landor is een door het leven verslagen man. Hij is weduwnaar en zijn enig kind, een dochter, is naar zijn zeggen verdwenen. Poe, die we kennen als een van de eerste bedenkers van detectiveverhalen, is een eenzame en sombere man, eigenlijk niet een persoon die je op een militaire academie zou verwachten, maar wel de enige cadet die bereid is te praten met Landor. Samen met dr. Marquis (Toby Jones), de arts van West Point die de functie van lijkschouwer vervult, proberen de twee mannen de aanleiding te vinden voor de moorden en de vreemde gebeurtenissen op de militaire academie. Op de wijze die lezers van Poe zullen herkennen, het uitwerken van verschillende theorieën, komen Landor en Poe op het spoor van een mogelijke dader.

Sterrencast

The Pale Blue Eye (2022) is geregisseerd door Scott Cooper die je zou kunnen kennen van films als Crazy Heart, Out of the Furnace en Hostiles. Na deze twee laatst genoemde, markeert deze nieuwe productie de derde samenwerking tussen Cooper en Bale. Naast Bale, Melling en Jones zijn er ook rollen voor onder anderen Timothy Spall, Gillian Anderson en Robert Duvall. De screenplay is gebaseerd op de thriller The Pale Blue Eye, in 2003 uitgebracht door Louis Bayard.

Stilte voor de storm

Volgens de hedendaagse normen is deze film niet opvallend, maar een Bale-film hoeft voor zijn vele fans slechts te voldoen aan een imposante rol voor de acteur, die je daarna moeiteloos door het verhaal loodst. Hoewel Bale een zeer herkenbaar karakter neerzet, is het misschien wel Melling die het meest verrast met zijn geloofwaardige interpretatie van de eigenaardige Poe. De film heeft vooral in het begin een redelijk traag tempo waarin spanning en angst juist niet worden gecreëerd door een aaneenschakeling van snelle acties, maar door de afwezigheid hiervan.

Moord, Liefde en donkere karakters

Het is lastig te beweren dat The Pale Blue Eye te beschrijven is met superlatieven. Er zijn geen onvergetelijke scènes, het script is niet bijzonder en de dialogen zijn niet gevuld met memorabele quotes. Maar voor degene die met niet al te hoge verwachtingen aan deze film begint, is het een boeiend verhaal over moord, liefde, donkere kanten van het menselijk karakter en raadselachtige gebeurtenissen in een spookachtige sfeer met een verrassend einde. Dit alles wordt volledig ondersteund door zowel het bijzondere setontwerp als de cinematografie.

3 / 5

The Pale Blue Eye is nu te zien op:

Netflix

Trailer 'The Pale Blue Eye'

Beeld: Still 'The Pale Blue Eye' via Netflix / Scott Garfield

Reacties

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Films Netflix RecensiesThe Pale Blue Eye (2022)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws