Minder bezoekers voor 'The Little Mermaid' in China en Zuid-Korea: racisme genoemd als oorzaak

Minder bezoekers voor 'The Little Mermaid' in China en Zuid-Korea: racisme genoemd als oorzaak

De nieuwe remake van The Little Mermaid kan ondanks het nodige gedoe vooraf op positieve reacties en uitstekende bezoekersaantallen rekenen. In China en Zuid-Korea blijven die bezoekersaantallen echter opvallend ver achter. De vermeende oorzaak? Racisme.

Racistische uitingen

Ook als bezoekers en critici zich wat kritischer over de nieuwe remake uitlieten, waren ze het meestal over één ding eens: de jonge Halle Bailey speelt de sterren van de hemel in haar eerste grote hoofdrol. Toch moeten we ook nu nog rekening blijven houden met racistische reacties, die de actrice al krijgt sinds het moment dat haar hoofdrol werd aangekondigd.

In september vorig jaar bande Twitter een gebruiker die recente promotiebeelden van Ariel had bewerkt en zijn of haar eigen, witte versie online had gezet. Op sites als IMDb werd de film de voorbije weken overladen met negatieve beoordelingen (hiervoor wordt dan de term 'reviewbombing' gebruikt), en in China en Zuid-Korea trekt de film de eerste twee weken minder bezoekers dan verwacht.

Negatieve buzz online

CNN rapporteert dat The Little Mermaid in China sinds de release 3,6 miljoen dollar heeft opgehaald en in Zuid-Korea 4,4 miljoen. Dat is dus aanmerkelijk minder dan gemiddeld voor titels van dit formaat. Het is vaak lastig om een directe oorzaak voor een dergelijke ontwikkeling te geven, maar CNN verwijst naar social media-uitingen en online artikelen, specifiek ook uit die landen, die racistisch commentaar op de rol van Bailey bevatten. Dat bewijst nog steeds niet dat bezoekers alleen om die reden massaal zijn thuisgebleven, maar voor een deel van het publiek heeft het duidelijk wel een rol gespeeld.

The Little Mermaid (2023)
7.2
The Little Mermaid vertelt het verhaal van Ariel, een jonge zeemeermin die dolgraag meer wil weten over de wereld buiten de zee en wanneer ze die wereld bezoekt, valt ze als een blok prins Eric en neemt ze grote risico’s om haar hart te volgen.

Uitzonderingen

In andere Aziatische landen, zoals Indonesië en de Filipijnen, en in veel Europese en Zuid-Amerikaanse landen doet de film het wel naar behoren. In Nederland is de film nog steeds in alle grote bioscopen te zien; check de filmpagina voor een overzicht van de bioscooplocaties en de draaitijden.

Beeld: Still 'The Little Mermaid' via Filmdepot/The Walt Disney Company, 2023
Tekst: Bron

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop FilmsThe Little Mermaid (2023)

Meer bioscoop

Meer bioscoop

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws