Recensie 'The Covenant'

Geloofwaardige oorlogsfilm die recht doet aan alle slachtoffers

Recensie 'The Covenant'

De Engelse regisseur Guy Ritchie brak in zijn thuisland door met films als Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) en Snatch. (2000) om het vervolgens bijna om zeep te helpen toen hij een film met Madonna maakte (destijds zijn vrouw). Na de scheiding bleef hij Amerikaanse en ook Engelse films maken en deed dat met wisselend succes. Zijn laatste film Operation Fortune (2022) viel een beetje tegen maar met The Covenant (2023) is hij weer ouderwets goed.

Het is 2021 en voor sergeant John Kinley (Jake Gyllenhaal) is het zijn laatste tour in Afghanistan. Zijn taak en dat van zijn team bestaat voornamelijk uit het opsporen en uitschakelen van geheime fabrieken die bommen maken. Cruciaal bij dit werk zijn de tolken. Als zijn laatste tolk wordt opgeblazen, krijgt hij te maken met Ahmed (Dar Salim). Hij kent het land als geen ander en voelt, zo zal later blijken, feilloos aan of iets in de haak is of niet. De verstandhouding tussen John en Ahmed is in het begin nogal gespannen maar al snel blijkt dat hij een belangrijke bijdrage levert aan het team.

Op de vlucht voor de Taliban

Als ze samen na een missie opgejaagd worden door de Taliban en in gevaarlijk gebied komen, neemt de spanning toe. Kinley raakt gewond en wordt gevangengenomen maar dan grijpt Ahmed in en onderneemt een lange en gevaarlijke reis om hem in veiligheid te brengen. Deze mensen, deze tolken, die doorgaans gevaarlijk werk deden en werden gezien als verraders van hun eigen volk, hadden één uitweg: een visum naar Amerika. Zo ook voor Ahmed en zijn gezin. Maar het loopt anders. Kinley is terug in Amerika en Ahmed zit ondergedoken in Afghanistan waar de Taliban een prijs op zijn hoofd heeft gezet. Kinley wil dat hij zijn beloofde visum krijgt maar loopt tegen zowel burgerlijke als militaire bureaucratie aan. Hij zal niet rusten voordat Ahmed veilig is en gaat daarom terug naar Afghanistan.

The Convenant is een fictieve film maar duidelijk geïnspireerd op waargebeurde situaties, verhalen en personages. Vlak voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen liep de situatie al uit de hand en veroverde de Taliban razendsnel de macht. Vele tolken bleven achter en kregen nooit hun beloofde visa. Na de terugtrekking zijn naar verluidt honderden tolken vermoord en zitten er nog duizenden ondergedoken en vast in het land. Met deze film laat Ritchie een meer serieuze kant van zichzelf zien waarbij de regie duidelijk in dienst staat van het verhaal.

Authentieke oorlogsfilm zonder overdreven patriottisme

Laat het maar aan Ritchie over om stoere mannen in beeld te brengen en hij is ook niet onbekend met actie-sequenties. Met een acteur van het kaliber Gyllenhaal aan boord, kan er weinig misgaan. Ook deze keer stelt hij weer niet teleur, maar de echte verrassing is de minder bekende Dar Salim. Deze Iraakse maar in Denemarken wonende acteur is imponerend en geloofwaardig als Ahmed, de strijder die loyaal is aan Kinley en de Amerikanen. Ritchie levert een spannende en geloofwaardige film af waarbij hij zich behoorlijk inhoudt. Een klein puntje van kritiek zou kunnen zijn dat de soundtrack soms net iets te aanwezig is - om spanning te creëren, daar waar het niet altijd nodig is. Maar dat is hem snel vergeven.

3.5 / 5

The Covenant is nu te zien op:

Prime Video

Trailer 'The Covenant'

Beeld: Still 'The Covenant' via TMDb

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Films Amazon Prime Video RecensiesThe Covenant (2023)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws