Recensie 'Shadow and Bone' seizoen 1

Het begin van iets groters?

Recensie 'Shadow and Bone' seizoen 1
21 april 2021 om 10:06

De nieuwe Netflix-serie Shadow and Bone (2021– ) is een verfilming van het eerste boek uit de zogeheten Grisha-trilogie. Deze trilogie, geschreven door Leigh Bardugo, speelt zich af in een magische versie van Tsaristisch Rusland. In de serie volgen we vier verhaallijnen: ten eerste dat van de hoofdpersoon Alina Starkov (Jessie Mei Li) en General Kirigan (Ben Barnes); ten tweede dat van haar beste vriend Malyen Oretsev (Archie Renaux); ten derde het verhaal rondom een bende genaamd 'The Crows'; en ten slotte dat van Nina Zenik (Danielle Galligan) en Matthias Helvar (Calahan Skogman).

De hoop van Ravka

In Shadow and Bone volgen we de twee vrienden Alina en Mal die op dat moment in het leger dienen. Het leger waar zij in zitten, is op dat moment gestationeerd bij 'The Fold': een gebied van duisternis waar monsters in leven. Wanneer ze op een missie door The Fold heen moeten, gebeurt er iets wat het leven van Alina en Mal volledig op hun kop zet. Daarnaast besteedt de serie aandacht aan The Crows die in de handelsstad Ketterdam hun zaken smeden. Deze bende bestaat uit drie leden genaamd Kaz, Jesper en Inej. Op een dag vernemen ze dat er iemand in de stad een grote klus heeft waar veel geld mee valt te verdienen, iets wat The Crows niet kunnen laten gaan.

Een moeizaam begin

Een nadeel van Shadow and Bone is dat het nogal moeizaam van de grond komt. De belangrijkste reden is dat de serie ervan uitgaat dat je de boeken hebt gelezen of er in ieder geval vanaf weet. In het eerste deel van de serie krijg je zoveel functies, historische gebeurtenissen en plaatsen naar je hoofd geslingerd, dat het lastig is om te volgen. Je hebt bijvoorbeeld de groep mensen met magische krachten genaamd de grisha. Maar binnen de grisha heb je heartrenders, inferni, et cetera. Een aantal dingen worden uitgelegd in gesprekken, maar vrijwel het meeste moet je zelf uitvogelen door te kijken wat er gebeurt. Het helpt wel dat je in de tweede helft van Shadow and Bone in het verhaal zit en het goed kan volgen, maar dat vergt dus wel wat geduld.

Het opzetten van het verhaal

Wat jammer is aan Shadow and Bone is dat het overduidelijk een opzet is van een groter verhaal. Dit maakt sommige verhaallijnen nogal saai omdat de afronding duidelijk nog moet komen. Een voorbeeld is het verhaal van Matthias uit Fjerda en de grisha Nina. De mensen in Fjerda zien grisha als heksen en jagen dan ook op hen. In het verhaal wordt Nina gevangengenomen door Matthias, maar tijdens de overtocht gaat het mis en zijn ze op elkaar aangewezen. Dit verhaal voelt saai en losgekoppeld van de andere drie verhaallijnen die goed door elkaar vloeien.

Een oordeel vellen over Shadow and Bone is lastig, aangezien er leuke elementen in voorkomen, zoals de verhaallijn van The Crows. Maar er zijn ook veel saaie momenten, zoals de training van Alina. De serie is daarnaast overduidelijk een opzet naar een groter verhaal, dus het moet nog blijken hoe en op welke manier alles eindigt.

2.5 / 5

Shadow and Bone is nu te zien op:

Netflix (1 seizoen)
Beeld: Still 'Shadow and Bones' via Netflix / David Appleby

Deel dit artikel

Meer over:

Series Video on demand Netflix RecensiesShadow and Bone (2021– )

Lees ook:

Meer recensies

Trailer 'Shadow and Bone'

Reacties


Meer recensies


Nog meer recensies