Recensie 'Bigger Than Us'

Verander de wereld, begin in je eigen buurt

Recensie 'Bigger Than Us'

De aarde warmt op, de kloof tussen arm en rijk groeit, nepnieuws verspreidt zich sneller en hardnekkiger en talloze mensen zijn op de vlucht voor gewapende conflicten. Genoeg redenen om in totale wanhoop bij de pakken neer te gaan zitten, maar dat doen de hoofdrolspelers in deze documentaire van Flore Vasseur en Marion Cotillard nu juist niet. Ze gaan aan de slag en laten zien dat je zelf het verschil kan maken.

De grote ster van de film is de 18-jarige Melati, die zich al sinds haar twaalfde op Bali inzet tegen de overmatige plasticvervuiling op het eiland. In de documentaire gaat ze op zoek naar gelijkgestemden: andere jonge ambitieuze mensen die proberen om de wereld een beetje beter, mooier en rechtvaardiger te maken.

De jeugd heeft de toekomst

In de film gaat Melati in gesprek met zes tieners die allemaal op hun eigen manier actievoeren. Zo is er een school opgezet, een regionale krant tegen nepnieuws opgericht, werd er een wet over kindhuwelijken herschreven, zijn er talloze vluchtelingen van de Middellandse Zee gered van de verdrinkingsdood en wordt er gepassioneerd actie gevoerd tegen het boren naar gas.

Deze zeven jonge activisten vinden zichzelf niet bijzonder revolutionair. Vrijwel allemaal vertellen ze dat ze gewoon zagen dat er iets moest gebeuren, en dat niemand anders het deed. Daarbij laten ze zich helemaal niet afschrikken door het gigantische formaat van de meeste grote problemen. Daar is immers helemaal geen tijd voor: "Het is verdrinken in de oceaan, of de golven zelf bevaren," vertelt een van hen aan de camera.

Een klein begin met groot effect

Bigger Than Us (2021) drukt je met je geprivilegieerde neus op de feiten, maar weet je tegelijkertijd ook te inspireren om zelf aan de slag te gaan. Hoe verschillend de verhalen van al deze jonge activisten ook zijn, ze hebben iets gemeen. De jongeren laten zich allemaal niet intimideren door de schaal van de problemen waarmee ze te maken krijgen, maar richten zich vooral op de kleine dingen die ze zelf en samen met hun nabije omgeving kunnen bewerkstelligen. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar ze laten alle zeven zien dat het echt werkt. Je hebt geen groot bereik of veel geld nodig, je moet gewoon beginnen.

Het eindresultaat is een indrukwekkend geproduceerde raamvertelling vol met boeiende verhalen die de kijker stuk voor stuk raken. Dat is de kracht, maar ook de zwakte van de documentaire. De zeven verhalen maken allemaal indruk, maar de manier waarop ze worden opgesomd doet soms de aandacht verslappen. Dat laatste ligt overigens niet aan de cinematografie: Bigger Than Us lijkt qua camerawerk net een spannende avonturenfilm, met drones om het grote formaat van de problemen te laten zien, en het nodige inzoomen om juist de menselijkheid en de eenvoud te benadrukken.

Eigenlijk kijken we naar zeven korte films, die op het eind maar kort aan elkaar worden gelinkt. In die laatste opsomming worden de touwtjes snel aan elkaar geknoopt, begeleid door een enigszins overtuigend betoog over hoe het veranderen van de wereld écht bij jezelf begint. Het zijn dus wel zeven goede, inspirerende korte films die hun publiek goed weten te bespelen en je met een strijdlustig gevoel de wereld weer insturen. Als Bigger Than Us wordt beschouwt als een kort en bondig filmfestival, is het een zeer geslaagd project.

3.5 / 5

Bigger Than Us is nu te zien op:

Pathé Thuis Cinetree Ziggo Picl

Trailer 'Bigger Than Us'

Beeld: Still 'Bigger Than Us' via Filmdepot

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesBigger Than Us (2021)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws