Recensie Book Club

Zweepjes en hormonen


komedie / romantiek
104 minuten (1u44m)
Kijkwijzer AL Kijkwijzer gt

Michel van Dam
om 11:57

Debuterend regisseur Bill Holderman heeft voor zijn film een indrukwekkende cast om zich heen verzameld. Is zo'n cast ook meteen een garantie voor succes? Of mogen we hem toch afrekenen op beginnersfouten?

Book Club

We volgen vier hartsvriendinnen van middelbare leeftijd. Diane (Diane Keaton) is een weduwe. Vivian (Jane Fonda) is de rijke, eeuwige vrijgezel. Sharon (Candice Bergen) is een lokale rechter en heeft haar scheiding nog steeds niet verwerkt. Carol (Mary Steenburgen) is getrouwd maar haar huwelijk zit in een sleur. Samen hebben ze een boekenclub opgericht. Als op een dag Vivian de overige dames het boek Fifty Shades of Grey van E.L. James laat lezen maakt dat nogal wat los bij de dames.

Clichés omzeilen

Book Club is natuurlijk in de basis gewoon een romantische komedie en is opgebouwd volgens de regels van het genre. Ook Holderman ontkomt in zijn film niet aan de clichés die het genre rijk is. Toch weet hij een aantal clichés net een andere draai of wending te geven waardoor de film als geheel toch verfrissend en verrassend blijft.

Naast de dames heeft Holderman ook een aantal mannelijke acteurs weten te strikken die niet de minsten zijn. Andy Garcia, Don Johnson, Craig T. Nelson en Richard Dreyfuss spelen allemaal een rol in de levens van de dames. Alle acteurs spelen hun rol ogenschijnlijk met gemak en met zichtbaar plezier.

Hilarisch

Het lezen van het boek levert bij de dames maar ook voor het publiek een aantal hilarische momenten op. Maar het zet de vrouwen ook stuk voor stuk aan het denken en aan het handelen. Zo raakt Diane na het overlijden van haar man op slag verliefd op een piloot (Garcia) terwijl haar dochters haar betuttelen en probeert Sharon een datingsite uit waarbij ze na jaren weer in contact komt met een man. Ze staan weer open voor de liefde, voor de seks of voor het opnieuw aanwakkeren van een ingeslapen huwelijk. De film maakt daarmee ook het taboe dat ook ouderen nog aan seks doen bespreekbaar.

Schrijven en schaven

Holderman, die het verhaal ook schreef en produceerde (samen met mede-producent Erin Simms), is van huis uit meer een schrijver en producent. Samen met Simms werkte hij jarenlang voor het productiebedrijf Wildwood Enterprises van Robert Redford. Daar leerde hij het vak. De keuze om te regisseren was eigenlijk meer een eigen keuze. Dat de cast toch het vertrouwen in Holderman had heeft zeker te maken met zijn jarenlange ervaring.

Idee

Dat de oorsprong van het idee voor de film bij zijn eigen handelen lag is een leuke anekdote. Holderman stuurde zijn moeder voor Moederdag de Fifty Shades-trilogie. Simms vond dat zo'n belachelijk en ondenkbaar idee dat het haar meteen aan het denken zette. Maar Holderman vertelde haar dat zijn moeder daar volledig voor open stond en nog steeds seksueel actief was. Later werden de boeken naar meer moeders gestuurd en zo ontstonden ook de karakters in de film.

Book Club is innemend, romantisch, grappig maar bovenal vermakelijk. De film zal voor de doelgroep zeker herkenbaar zijn maar zal ook een jonger publiek aanspreken. De taal van de liefde is tenslotte niet aan leeftijd gebonden. Vernieuwend of baanbrekend is de film niet maar je gaat wel met een lekker gevoel de bioscoop uit.

3 / 5

Trailer Book Club


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

JokerJoker (2019)
1 oktober 2019
Ad AstraAd Astra (2019)
16 september 2019
It: Chapter TwoIt: Chapter Two (2019)
4 september 2019

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Michel van Dam


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Michel van Dam.

Bekijk alle recensies van Michel van Dam

Book Club (2018)

Book Club

IMDb-score6.1 / 10
GenreKomedie Romantiek
Speelduur104 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer AL Kijkwijzer gt

LandVerenigde Staten
RegisseurBill Holderman
Acteurs Diane Keaton
Jane Fonda
Candice Bergen
Bioscoop 23 augustus 2018
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Laatste recensies

Meer recensies…

Films op tv de komende dagen