Recensie 'Lourdes'

Toevluchtsoord van geloof, hoop en liefde

Recensie 'Lourdes'
22 juni 2021 om 17:16

In deze documentaire maken we kennis met mensen die allen hopen op genezing. Van terminaal zieke ouderen en kwetsbare kinderen tot drugsverslaafden en sekswerkers. Hoe die genezing eruitziet is op individueel niveau voor iedereen anders, maar er is een collectief gegeven: de hoop op een gezond leven waarin dromen, verwachtingen en liefde centraal staan. Lourdes is voor bedevaartgangers een plek van kracht, acceptatie en verbinding; want wat doe je als je bent uitbehandeld of zoveel tegenslagen hebt te verduren? Bestaan wonderen dan toch echt?

Even een stukje geschiedenis. Het Franse dorp Lourdes staat bekend als een bedevaartsoord en wordt jaarlijks bezocht door drie miljoen mensen. Op 11 februari 1858 beweerde de 14-jarige Bernadette Soubirous, een meisje uit de omgeving, dat er een dame voor haar was verschenen in de grot van Massabielle. Vele gelovigen waren ervan overtuigd dat het hier om de Heilige Maagd Maria ging. In 1864 werd er een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes gebouwd. Sinds 1858 hebben er 7000 wonderen plaatsgevonden en de katholieke kerk heeft 70 wonderen erkent.

Existentiële kwesties

Terug naar het heden: Lourdes (2019) is een verzameling van intense levensverhalen. Hoe ga ik om met tegenslag? Wat moet ik doen nu ik fysiek niet meer kan wat ik graag wil? Waarom ik? Verdien ik wel een genezing? Heb ik dit alles aan mezelf te wijten? Levensvragen doemen vaak op als het tegenzit of als mensen denken dat het tegenzit. In de zoektocht naar innerlijke rust en acceptatie zijn thema's als schuld, schaamte, zonde, vergeving en eenzaamheid bijna altijd verplichte nummers om doorheen te ploeteren. Geen groei zonder pijn en in Lourdes wordt dat meer dan eens duidelijk.

Naast kerkdiensten, bezoeken aan de grot, bid-momenten en processies, is er ook nog de bekende markt: een commercieel aandoende gelegenheid waar onder andere wijwater wordt verkocht die een genezende werking zou hebben. Nu is het makkelijk om over bedevaartplaatsen sceptisch en cynisch te zijn, maar daarmee doe je de intenties van bedevaartgangers, priesters, nonnen en de vele vrijwilligers tekort en dit veroorzaakt een dogmatisch kader waar niemand beter van wordt. Misschien is er wel een combinatie van massahysterie en de kracht van suggestie, maar baat het niet dan schaadt het niet. Of is dat te kort door de bocht?

Theater van de lach en traan

De documentaire begint met scènes die in een horrorfilm niet zouden misstaan: onweer 's avonds en 's nachts boven Lourdes, Mariabeelden waarvan je verwacht dat ze elk moment tranen van bloed vloeien, lege kerken die een onheilspellende sfeer herbergen en donkere grotten waarin een priester in wit gewaad wordt verlicht als een herrezen god. De dramatische achtergrondmuziek van Emmanuel Guionet maakt het compleet, maar of dit nu een solide en geloofwaardige presentatie is van Lourdes?

Is het dan allemaal kommer en kwel? Welnee, er wordt uit volle borst gezongen, gelachen en mensen ontmoeten elkaar wat duidelijk warme gevoelens van kracht en verbinding oproept. Helaas zijn deze momenten spaarzaam en geven ze de documentaire niet de nodige verlichting waardoor Lourdes enigszins een beklemmende documentaire is. Een gedegen afwisseling van lichte en zwaardere scènes kan wonderen doen. Regisseurs Thierry Demaizière en Alban Teurlai hebben met Rocco (2016) en Reset (2015) al laten zien een zeer getalenteerd duo te zijn. In het genre van de docudrama hebben ze met Lourdes wederom een ongefilterd portret afgeleverd.

3 / 5

Lourdes is nu te zien op:

Picl (€ 8,50)
Beeld: Still 'Lourdes' via Filmdepot

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesLourdes (2019)

Lees ook:

Meer recensies

Trailer 'Lourdes'

Reacties


Meer recensies


Nog meer recensies