Recensie 'Forever Rich'
Kolderieke hiphop-thriller

In de eerste volledig Nederlandse Netflix Original-film duiken we in de wereld van de Nederlandse hiphopcultuur, wat volgens de makers vooral bestaat uit rappers die uit zijn op geld, macht en aandacht. Daar is ongetwijfeld een publiek voor, maar kan deze film de kijkers bekoren?
Richie (Jonas Smulders) is zo'n rapper. Met zijn getatoeëerde lijf en een grill in zijn mond is hij de belichaming van de jonge blanke rapper die met zijn gouden Rolex van 50 ruggen en met zijn flappen staat te zwaaien. Trots vertelt hij zijn matties en crew dat hij daar hard voor heeft moeten werken. Al in de opening van de film zien we een jonge Richie naar zijn moeder roepen dat hij later rijk en beroemd zal worden. "Wat zijn we dan?" vraagt zijn moeder (Hadewych Minis) waarop hij antwoordt: "Dan zijn we miljonairs!"
Hectische nacht
Dat geld, macht en aandacht naar je hoofd kunnen stijgen, laat Forever Rich (2021) in ieder geval wel zien. Met een uitverkocht Ziggo Dome-concert en een contract met Sony van 3 miljoen in het vooruitzicht, kun je gekke dingen gaan doen. Maar dan moet er niets tegenzitten. Uitgerekend de avond voor zijn eerste grote show worden hij en Tony (Daniël Kolf), zijn beste vriend en manager, met geweld beroofd van zijn horloge en telefoon. Was het daar maar bij gebleven, maar alles wordt gefilmd en online gezet. In de video die viraal gaat, zien we een huilende en smekende Richie en binnen een paar uur ligt zijn zorgvuldig opgebouwde imago van stoere gangsterrapper aan gruzelementen. In een wanhoopspoging zijn imago te redden en zijn spullen terug te krijgen, zien we hem in een tijdsbestek van bijna 24 uur door de stad trekken op jacht naar de daders. Daarbij gaat alles van kwaad tot erger. Zeker als er ook nog eens compromitterende video's uitlekken.
Regisseur Shady El-Hamus, die zijn visitekaartje afgaf met de film De Libi (2019), die hij net als deze film samen met Jeroen van Scholten van Aschat (broer van Reinout) schreef, laat dit keer een minder blijvende indruk achter. Het ligt in ieder geval niet aan Smulders die vol overgave een geflipte rapper speelt. Echt spannend wordt het zelden, ondanks de vaart en de snelle montage. Opgefokt des te meer. Het helpt ook niet dat je de personages niet altijd serieus kan nemen. De bijrollen zijn niet bijster interessant en beklijven ook niet. De hele film zit vol met straattaal met opvallend veel 'kanker' in de zinnen en er wordt volop met pistolen en messen gezwaaid.
Drillrap
Het wordt in de film niet echt benoemd maar er zijn wel wat overeenkomsten met drillrap, wat een actueel probleem is en veelvuldig in het nieuws is geweest. Drillrap is een fenomeen wat is komen overwaaien uit de Verenigde Staten en Engeland en wat nu ook in Nederland bestaat. Het is rap maar dan grimmiger en gewelddadiger. Kenmerken zijn maskers, wapens en postcodes. Iets wat we in de film ook terugzien.
Het einde van de film laat zien dat zelfs Richie na zijn hachelijke nachtelijke avontuur inziet dat de wereld van het geld en aanzien een farce is. Iets wat helaas ook van deze film gezegd moet worden. Twee sterren voor het verhaal en een halve erbij voor het spel van Smulders.