Recensie 'About My Father'
Familie, klasseverschillen en vooral veel flauwe humor

De voorouders van de Italiaans-Amerikaanse Sebastian (Sebastian Maniscalco) komen van Sicilië, waar ze al generaties lang wonen. Familiewaarden zijn belangrijk op het eiland en iedereen zorgt voor elkaar. Vanuit dat sentiment vertrok zijn stugge vader Salvo (Robert De Niro) ooit naar Chicago om een beter leven voor zijn zoon te creëren. Dat is hem redelijk gelukt, maar hij kijkt wel hoofdschuddend toe op hoe zijn zoon steeds Amerikaanser wordt. Als hij begint over trouwen met een Amerikaanse vrouw, zet hij dan ook zijn hakken in het zand.
Terwijl het voor Sebastian niet meer dan logisch is dat hij met zijn prachtige vriendin Ellie (Leslie Bibb) oud zal worden. Na wikken en wegen neemt hij met lichte tegenzin een besluit: hij zal zijn vader laten kennismaken met de familie van Ellie, zijn aanstaande schoonfamilie. Zijn vader zal dan zelf merken dat Ellie een goede partij is en achter het huwelijk staan, zo hoopt hij. Ze reizen samen af naar het luxe vakantiehuis, waar ze van het ene ongemak in het andere misverstand rollen. Maakt Sebastian eigenlijk wel de juiste keuze? En wat vindt Ellie er eigenlijk zelf van?
Sterrenteam
About My Father (2023) is de nieuwe film van regisseur Laura Terruso, die eerder komedies Good Girls Get High (2018) en Netflix-hitje Work It (2020) maakte. Dit nieuwe project zit vol grote namen: naast De Niro spelen ook Kim Cattrall, Brett Dier, Anders Holm, en David Rasche mee in de komische familiefilm. Hoofdrolspeler Maniscalco schreef zelf mee aan het script en baseerde het verhaal deels op zijn eigen ervaringen met zijn (schoon)familie.
Amerikaanse cultuurclash
De film draait om een clichématige cultuurclash tussen twee families. De ene familie heeft verre voorouders uit Ierland (en heel veel geld), de andere is eigenlijk pas net vanuit Italië in de Verenigde Staten belandt. Daarnaast draait About My Father vooral om ongelijkheid, generational wealth en de maffe dingen die hele rijke mensen met hun geld doen. De obsessie met voorouders en nationale identiteit zal wat vreemd aanvoelen voor de Europese kijker. Terruso lijkt haar film vooral gemaakt te hebben voor de Amerikaanse blik. Sommige elementen zullen in de gemiddelde Nederlandse bioscoopzaal niet echt uit de verf komen, of juist zorgen voor een extra laagje cultuurverwarring.
Vlot maar flauw
Robert De Niro op het witte doek is nooit een straf, maar met alleen een sterrencast kom je er niet. Er wordt goed geacteerd, maar de personages zijn oppervlakkig en af en toe ronduit irritant.
Het verhaal van About My Father is inhoudelijk wel redelijk interessant, maar niet heel bijzonder uitgewerkt. De verschillen tussen de families worden uitvergroot en gestereotypeerd, terwijl de chemie tussen de personages totaal uit het zicht verdwijnt. De grappen zijn hier en daar leuk, maar vooral erg flauw. Het tempo ligt gelukkig wel hoog. Het plot dendert lekker door en blijft ondanks zijn voorspelbaarheid toch wel vermakelijk.