Recensie 'Transformers: Rise of the Beasts'

Till all (franchises) are one

Recensie 'Transformers: Rise of the Beasts'

Na de laatste tegenvallende Transformers-films was het duidelijk dat het tijd werd voor een nieuwe richting binnen de populaire filmfranchise van speelgoedfabrikant Hasbro. In 2018 werd een eerste opzet gedaan met Bumblebee (2018). In deze film ging al een hoop beter dan in de voorgaande delen. Nu, vijf jaar later, is daar Transformers: Rise of the Beasts (2023). Lukt het deze film om de nieuwe ingezette lijn vast te houden?

Unicron

Rise of the Beasts speelt zich 7 jaar na Bumblebee af in 1994. In het begin van de film maken we kennis met een nieuwe fractie Transformers: de Maximals. Dit zijn Transformers die van robot naar dier kunnen veranderen. Nadat hun thuisplaneet verwoest is door Unicron, een levende planeet die zich voedt met andere planeten, vluchten ze met een belangrijk artefact naar onze aarde om het daar verborgen te houden voor Unicron. Als de Autobots jaren later ontdekken dat het artefact zich op aarde bevindt, gaan ze hiernaar op zoek. Dit artefact is hun kans om weer terug te keren naar hun eigen planeet Cybertron. Na alle gevechten tegen de Decepticons, zullen de Autobots en Maximals deze keer samen moeten vechten tegen nieuwe vijanden in de Terrorcons en Predacons.

Mix van verhalen

Qua verhaallijn kiest regisseur Steven Caple Jr. (Creed II) voor een mix van twee verhalen: ten eerste animatiefilm The Transformers: The Movie (1986) en daarnaast tekenfilmserie Transformers: Beast Wars uit de jaren 90. Door de setting in de jaren 90 is het mogelijk om weer redelijk fris te starten met de franchise, zonder te veel naar de eerdere films te hoeven kijken.

Indrukwekkende stemmencast

Rise of the Beasts heeft een indrukwekkende stemmencast. Peter Dinklage mag de stem van slechterik Scourge op zich nemen, terwijl Ron Perlman en Michelle Yeoh stemmen aan de kant van de Maximals oppakken. Maar tussen al deze stemmen schiet Pete Davidson als Autobot Mirage er met kop en schouders bovenuit. Zijn karakter zorgt voor de nodige humor in de film. Nieuwkomers Anthony Ramos (In the Heights) en Dominique Fishback (Judas and the Black Messiah) zetten tevens een sterke performance neer.

Mogelijkheden

De setting in de jaren 90 is voor deze film goed gekozen en geeft de franchise weer een hoop ruimte. Toch is deze film allesbehalve perfect. Waar slechterik Scourge in het begin van de film geen spaan van Optimus Prime heel laat, lijken later in de film opeens de krachtlevels weer gelijk getrokken te zijn. Ook is het wat lastig uitleggen dat de Transformers dus eigenlijk al in 1994 tegen hun sterkste tegenstander ooit zijn aangelopen. Toch biedt deze film veel hoop voor de franchise. Door qua tijdspad voor de eerste Transformers-film uit 2007 te gaan zitten, is er weer veel nieuws mogelijk. En dat er nieuwe plannen zijn voor films, blijkt uit een simpel visitekaartje aan het einde van de film, waar je heel enthousiast van wordt!

Transformers: Rise of the Beasts is een echte zomerblockbuster bomvol actie en humor. De goed ingeslagen weg wordt voor de franchise verder vervolgd. Hoewel we er nog niet zijn, biedt deze film weer genoeg hoop voor de toekomst van Transformers.

3.5 / 5

Transformers: Rise of the Beasts is nu te zien op:

Pathé Thuis

Trailer 'Transformers: Rise of the Beasts'

Beeld: 2023 Paramount Pictures. Hasbro, Transformers and all related characters are trademarks of Hasbro. 2023 Hasbro

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesTransformers: Rise of the Beasts (2023)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws